Het gevaar van een (dikke) jas in een autostoel

minimi_autostoel_kind.jpg

dossier

Doe jij de jas van je kind altijd uit voor je 'm in de autostoel vastklikt? Well, you should, ook als je gehaast bent en zelfs als je maar vier straten verder moet zijn.

Waarom mag je kindje geen jas dragen in zijn autostoel?

Neem er gerust eens je kindje bij, mét jas, en klik hem vast in de autostoel. Zitten de bandjes goed? Oké. Doe dan het jasje uit, klik je kindje opnieuw vast zonder de riempjes aan te passen en je zal snel zien hoe los die eigenlijk zitten. Met andere woorden: het lijkt misschien alsof de gordel mooi aansluit, maar door de impact van een botsing zou het jasje worden samengedrukt, waardoor de schouderbandjes niet meer goed aansluiten. In dit filmpje zie je hoe dramatisch de gevolgen kunnen zijn.

Hetzelfde geldt trouwens voor kindjes die al een autostoel groep 2 of 3 hebben en dus met de autogordel worden vastgemaakt.

De clip die ze in het filmpje gebruiken om de schouderbandjes mooi rechtop te houden, zitten maar zelden standaard bij de autostoel die je koopt. Je vindt 'm wel in winkels en online, kijk maar even op Google onder de term 'gordelclip'.

Lees ook: Een autostoel kopen: verschillende groepen en hoe veilig vastmaken?

Hoe zorg je ervoor dat je kind correct is vastgemaakt in de autostoel?

  • De ruimte tussen de schouders van je kindje en de gordel mag maximum 1 cm (1 vinger) bedragen.
  • De bovenkant van de riempjes moeten op de hoogte van de schouders van jouw baby of peuter uit het stoeltje komen. Zeker niet er onder vandaan en maximaal twee vingers er boven.
  • Zorg ervoor dat de riempjes van het harnassysteem bij de baby en peuter niet gedraaid zitten.
  • Gebruik je een maxi-cosi? Zet de draagbeugel dan recht voordat je gaat rijden. Die biedt extra bescherming.

Hoe doe je dat in de winter?

We weten dat het niet evident is om de jas telkens uit en aan te trekken, zeker niet aan de kant van een drukke weg, in weer en wind, maar het is wel van levensbelang. Leg eventueel de jas bovenop hem nadat je de gordels hebt vastgeklikt of gebruik een deken om te voorkomen dat je kind het koud krijgt.

Bronnen:
https://www.veiligheid.nl
https://www.vrt.be
https://www.vias.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram