Waarom je voor injecties met botox of hyaluronzuur beter een arts raadpleegt

123m_botox_injectie_aesthetic_2022.jpg

nieuws

Esthetische ingrepen zijn nooit zonder risico, herinnert de Hoge Gezondheidsraad (HGR) ons eraan. In een advies gericht aan het grote publiek en beroepsbeoefenaars - schoonheidsspecialisten in het bijzonder - waarschuwt de organisatie voor invasieve esthetische procedures die worden uitgevoerd door mensen zonder medische bevoegdheid.

De laatste jaren ondergaan steeds meer mensen, soms nog heel jong, cosmetische ingrepen. Een invasieve procedure – zoals een eenvoudige injectie - is echter nooit zonder risico. Het binnengaan van een instrument, energie of product door de huid of slijmvliezen beschouwt men als invasief. Tatoeages, piercings en bepaalde ontharingstechnieken zijn volgens de wet van 23 mei 2013 inzake cosmetische ingrepen niet-invasief. Voor bepaalde activiteiten, zoals tatoeages, is er een specifieke wetgeving. Anderzijds beschouwt men het verwijderen van tatoeages als een medische handeling. Daarbij dringt in de lederhuid een laserstraal door die schade kan veroorzaken (brandwonden, littekens, oogletsel, enz.).

Wanpraktijken

Het probleem is dat veel pseudobeoefenaars esthetische procedures uitvoeren die enkel artsen of verpleegkundigen mogen uitvoeren. Voor invasieve esthetische activiteiten moet je namelijk over geavanceerde vaardigheden beschikken op het gebied van toestelgebruik, handelingen en follow-up. Een injectie met botox of hyaluronzuur via een pen lijkt misschien onschuldig, maar het is een ingreep die bijwerkingen of problematische gevolgen kan hebben: infecties, littekens, allergieën, weefselnecrose, enz.

Socialenetwerksites zijn een versterkende factor voor deze wanpraktijken. Reality-tv-persoonlijkheden, influencers en zelfs ziekenhuizen, meestal buitenlandse, deinzen er niet voor terug om hun chirurgisch parcours of reclame voor hun diensten op Instagram te posten. Ze delen bovendien promocodes uit aan hun volgers die willen profiteren van (zogenaamd) verlaagde tarieven. Sommige personen, die noch schoonheidsspecialist noch arts zijn, bieden zelfs injectiesessies aan met de mogelijkheid om bij je thuis te komen.

Er gaan al ruime tijd stemmen op om te waarschuwen tegen deze gevaarlijke activiteiten die socialenetwerksites stimuleren. Helaas gebeuren ze ook in schoonheidssalons en beautycentra in ons land.

Lees ook: Hyaluronzuur houdt huid en gewrichten soepel

Niet-invasieve esthetische activiteiten

Niet-invasieve ingrepen, uitvoerbaar door artsen, verpleegkundigen, schoonheidsspecialisten en particuliere gebruikers, zijn:

  • Tijdelijke make-up
  • Oppervlakkige peelings
  • Mechanische ontharing
  • Type-I-lasers voor ontharing
  • Pedicure/manicure
  • Gepulseerd licht voor thuisgebruik

Elektrolyse en medische LED-verlichting mogen alleen worden uitgevoerd door artsen of verpleegkundigen onder toezicht van een arts.

Lees ook: Waarom mogen enkel artsen botox en fillers uitvoeren?

Invasieve esthetische ingrepen

De volgende ingrepen beschouwt men als invasief. Ze kunnen daarom alleen worden uitgevoerd door een arts. Sommige daarvan mag enkel een verpleegkundige uitvoeren onder medisch toezicht.

  • Botox
  • Fillers/fillproducten
  • Hyaluronpen
  • Tensordraden
  • Plasmalift
  • Dermaroller
  • BB glow
  • Type III- en type-IV-lasers
  • Radiofrequentie
  • Echografie
  • Gepulseerd licht (ontharing en vasculaire behandeling, met uitzondering van apparaten voor privégebruik thuis)
  • Diepe peeling
  • Cryolipolyse

Type-II-laser en permanente make-up kunnen, ondanks hun invasieve karakter, ook worden uitgevoerd door verpleegkundigen zonder medisch toezicht en schoonheidsspecialisten.

Lees ook: Cryolipolyse: afvallen door hardnekkig vet te bevriezen (CoolSculpting)

Bescherming van de consument, opleiding en voorlichting van beroepsbeoefenaars

De Hoge Gezondheidsraad wil de rol van artsen, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten verduidelijken. De organisatie voorziet voor schoonheidsspecialisten strengere controles in beautycentra, een degelijk opleidingsprogramma en permanente bijscholing. Zo wil men de veiligheid maar ook de doeltreffendheid van de behandelingen garanderen. Zowel in het belang van de consument, als van de behandelaar.
De consument moet vóór de behandeling worden beschermd en geïnformeerd. Geïnformeerde toestemming, met bedenktijd, moet men systematisch aanbieden en respecteren.

Bronnen:
https://www.health.belgium.be

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram