Epstein-barrvirus (EBV): oorzaak van klierkoorts, auto-immuunziekten en andere aandoeningen

In dit artikel
Epstein-barrvirus (EBV): oorzaak van klierkoorts, auto-immuunziekten en andere aandoeningen

dossier

Het Epstein-barrvirus (EBV) is een virus uit de familie van de herpesvirussen. EBV-infecties komen vaak voor. Veel mensen zijn geïnfecteerd zonder het te weten. Uit een EBV-infectie kan de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts) ontwikkelen. Er zou ook een mogelijk verband zijn tussen EBV en andere aandoeningen, waaronder kanker, auto-immuunziekten en long COVID.

Lees ook: Onderzoekers vinden oorzaak MS en zijn zo een stap dichter bij behandeling

Symptomen van Epstein-barrvirus

Kinderen ontwikkelen niet altijd symptomen bij een EBV-infectie. Bij tieners en volwassenen is die kans groter. De meest voorkomende klachten zijn:

De symptomen kunnen twee tot vier weken aanhouden, maar de vermoeidheid blijft soms weken of maanden aanwezig.

Lees ook: Waarom ben ik zo moe?

Hoe geraak je besmet?

123m_ebv_epsteinbarrvirus_2022.jpg
Besmetting met EBV gebeurt via lichaamsvloeistoffen, vooral via speeksel. Daarom noemt men klierkoorts, een van de bekendste EBV-infecties, ook wel de "kusziekte". Maar je kan het virus ook oplopen door bijvoorbeeld tandenborstels, bestek of glazen te delen met iemand die een actieve EBV-infectie heeft. Ook via bloed en sperma kan EBV zich verspreiden.

Je kan het virus al overdragen van zodra je het hebt opgelopen, nog voordat je symptomen van een actieve infectie hebt. Zolang het actief is, kan je het aan anderen doorgeven. Dat duurt soms weken of zelfs maanden. Als het virus eenmaal inactief is, is het niet meer overdraagbaar, tenzij het opnieuw activeert. Na een infectie blijft EBV levenslang in je lichaam. Je immuunsysteem houdt het normaal gezien onder controle, maar ruimt het dus nooit volledig op.

Lees ook: Van keelpijn tot keelontsteking: Wat kan je zelf doen?

Behandeling van EBV

Er is geen specifieke behandeling of vaccin voor EBV. Ook heeft het geen zin om virale infecties te behandelen met antibiotica. De behandeling richt zich op het bestrijden van veelvoorkomende symptomen. Dat houdt in:

  • Voldoende rust nemen
  • Veel drinken
  • Pijnstillers tegen koorts of keelpijn
  • Vermijden van contactsporten of zwaar tillen

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://my.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram