Otitis externa: wat is zwemmersoor en hoe kan je het voorkomen?

In dit artikel
Otitis externa: wat is zwemmersoor en hoe kan je het voorkomen?

dossier

Een ‘zwemmersoor’ (Otitis Externa) is een ontsteking of infectie van de uitwendige gehoorgang, het holletje dat van je oorschelp tot aan het trommelvlies loopt. 

Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)

Hoe ontstaat zwemmersoor?

123-dr-oz-oor-man-pat-11-16.jpg
De oorzaak van de infectie is gewoonlijk een bacterie of soms een schimmel die de gevoelige wand van de gehoorgang aantast. Die huid kan gemakkelijk geïrriteerd of gekwetst raken, bijvoorbeeld door in het oor te peuteren. Een klein sneetje is voldoende voor een besmetting als er toevallig ook een kwaadaardige bacterie of schimmel in de buurt is. Ook haarsprays en haarkleurmiddelen kunnen de gehoorgang irriteren en vatbaar maken voor infecties. Verder kan het langdurig dragen van oordopjes of -watjes zorgen voor het verweken van de gehoorgang.

Een andere belangrijke oorzaak van zwemmersoor is te veel vocht in het oor. Dit doet de huid in de gehoorgang zwellen, wat ze week maakt. Wanneer ze opdroogt, wordt ze vaak wat minder soepel en korstig, waardoor ze gevoeliger wordt voor besmettingen. Mensen die veel zwemmen, hebben er gemakkelijker last van. Vandaar trouwens de populaire naam ‘zwemmersoor’. Ook occasioneel zwemmen in vervuild water kan de oorzaak zijn. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen water in je oor?

Wat zijn de symptomen bij zwemmersoor?

De klachten kunnen zijn:

  • oorpijn
  • vochtig aanvoelen
  • korstjes in het oor
  • jeuk 
  • niet goed horen

Lees ook: Waarom gebruik je beter geen oorstokjes of wattenstaafjes?

Tips om zwemmersoor te voorkomen

  • Niet in het oor peuteren.
  • Ververs iedere dag het water in het kinderzwembadje in de zomer. Eventueel het zwembad ontsmetten met bleekwater of javel.
  • Oren uitdrogen: met een papieren zakdoekje rond je pink in je oor gaan en het hoofd schuin houden. Ook een haardroger kan helpen.
  • Personen die gevoelig zijn voor zwemmersoor kunnen hun oren behandelen met een waterafstotende, ontsmettende oplossing (2/3 ontsmettingsalcohol en 1/3 azijn) en 5 minuten laten inwerken. Het is wel belangrijk dat de oplossing vijf minuten in het oor blijft, anders wordt het nut van de procedure sterk verminderd. Let wel: nooit doen als een vermoeden is van een gescheurd of geperforeerd trommelvlies.
  • Laat een zwemmersoor nooit aanslepen. De infectie kan namelijk uitbreiden en heel de gehoorgang aantasten. Soms raken ook de diepere weefsels geïnfecteerd. In beide gevallen kan de infectie chronisch worden.

Lees ook: Hoe verwijder je een oorprop?

Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.kno.nl


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram