Gedragsstoornissen bij kinderen: ODD en CD

In dit artikel
Gedragsstoornissen bij kinderen: ODD en CD

dossier

Er is sprake van een gedragsstoornis wanneer het gedrag heel problematisch is, langer dan een jaar aanhoudt ondanks een steunende, veilige context en wanneer het de persoon erg belemmert in de schoolomgeving, bij het vrienden maken en bij contact met familie.

Wat is een gedragsstoornis?

123m_kind_huiswerk_school_boos_2022.jpg
Een gedragsstoornis betekent dat er bij het kind een patroon is ontstaan van opstandig, agressief of asociaal gedrag waar anderen veel last van kunnen hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld in vijandigheid, prikkelbaarheid, stiekem gedrag of openlijke ongehoorzaamheid. Ook het kind zelf kan lijden onder zijn gedrag. Het kan problemen ondervinden thuis, op school of in andere sociale contacten.

Gedragsstoornissen gaan vaak gepaard met stoornissen in andere ontwikkelingsvaardigheden, bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, depressie of motorische moeilijkheden. Aangezien kinderen met gedragsstoornissen moeilijk functioneren in de maatschappij, raken ze vaak ontgoocheld in de mensen in hun omgeving en keren ze zich van hen af. De kans bestaat dat ze daardoor buiten de maatschappij vallen, terwijl ze net extra steun en aandacht nodig hebben.

Lees ook: Video: ADHD en ADD

Soorten gedragsstoornissen

De meest voorkomende gedragsstoornissen zijn ODD (oppositioneel-opstandig gedrag) en CD (anti-sociaal gedrag).

  • ODD: een ODD is al herkenbaar voor de leeftijd van vijf jaar. Kinderen en jongeren met ODD zijn zeer tegendraads en verzetten zich tegen de autoriteit van volwassenen. In hun reacties zijn ze boos en driftig. Hun opstandige gedrag creëert vaak problemen thuis en op school. Ondanks hun brutaliteit zijn kinderen en jongeren met ODD vaak ongelukkig en weten ze niet goed hoe ze zich moeten gedragen in de interactie met anderen. Later in de ontwikkeling kan een ODD overgaan in een CD, maar ook in angst of depressie.
  • CD: kinderen en jongeren met CD gedragen zich gewelddadig naar anderen toe. Ze geraken bijvoorbeeld in een gevecht verwikkeld, ze spreken dreigende taal, ze liegen of ze stelen. Ze houden zich niet aan regels of afspraken en worden meestal erg boos als ze gefrustreerd zijn. Door dit agressief gedrag is omgaan met iemand met CD heel lastig. 

Lees ook: Heeft uw kind ADHD ?

Diagnose en behandeling

Een gedragsstoornis wordt meestal gediagnosticeerd in een gespecialiseerd centrum met de hulp van een multidisciplinair team (psychologen, (kinder)psychiaters, ergotherapeuten en kinesisten). Zij gaan het kind grondig testen en observeren. Als andere, oorzakelijke problemen aan de oppervlakte komen, zoals dyslexie, depressie of aandachtsstoornissen, zal men die eerst aanpakken. 

Een gedragsstoornis behandelen, is moeilijk en vraagt veel tijd en geduld. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat het kind begeleiding krijgt van mensen uit zijn omgeving zoals ouders, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders op school. Soms is er ook gespecialiseerde ondersteuning nodig in de vorm van psychotherapie, eventueel aangevuld met medicatie. Ook opname in een speciaal centrum is mogelijk. Daar start men dan samen een therapeutisch traject op.

Lees ook: Hoe herken je dyslexie en hoe ga je ermee om?

Bronnen:
https://www.kenniscentrum-kjp.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.grenswijs.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram