Zijn hoge verwachtingen, ontrouw en genderverschillen de voornaamste redenen voor een relatiebreuk?

123m_koppel_relatie_scheiding_breuk_2022.jpg

dossier

We legden drie vaak gehoorde stellingen voor aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.

“Hoge verwachtingen in een relatie leidt tot teleurstelling.”

MYTHE - Het omgekeerde is waar. Mensen die verwachten om goed behandeld te worden in een relatie en zich daar ook naar gedragen, hebben meer kans om dat te bekomen. Ze gaan nadenken over hun grenzen, deze aangeven en ook meer bewaken. Ze gaan de ander blijvend attent maken op wat ze willen en hoe ze door die ander behandeld willen worden. Degenen die hun verwachtingen verlagen en zich daar dan gaan naar gedragen, krijgen ook wat ze verwachten, namelijk minder. We hebben het hier dan niet over de ‘romantische’ en idealistische verwachtingen, waarvan we allemaal weten dat daar gewoonweg niemand aan kan voldoen. 

Lees ook: Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?

“Mannen zijn taakgeoriënteerd en rationeel, vrouwen zijn gericht op verbondenheid en emoties, en die genderverschillen veroorzaken relatiebreuken.”

MYTHE - Vrouwen kunnen binnen het gezin ook zeer taakgeoriënteerd zijn, net zoals mannen. En mannen kunnen in relatieconflicten even emotioneel gericht zijn als vrouwen. Trouwens… Als die verschillen zo fundamenteel waren, zou geen enkele relatie tussen verschillende seksen werken. We hebben daarom ook geruime tijd gesproken over personen met meer ‘vrouwelijke kenmerken’ en/of meer ‘mannelijke kenmerken’. En ook dat is weer niet volledig juist. We geven daarom momenteel de voorkeur aan de termen ‘hardere kenmerken’ en ‘zachtere kenmerken’. En er kunnen vrouwen zijn met meer uitgesproken harde kenmerken en mannen met wat meer zachte kenmerken. Er zijn echter wel significante verschillen tussen mannen en vrouwen, maar dit hoeft niet problematisch te zijn als we dit erkennen en herkennen. En… om elektriciteit te maken heb je toch ook een pluske en een minneke nodig? 

Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?

“Ontrouw is de voornaamste oorzaak van relatiebreuken.”

MYTHE – Een vierde van de koppels in therapie komt naar aanleiding van een affaire, maar 80% van alle scheidende mannen en vrouwen geven als reden voor deze breuk aan dat ze uit elkaar gegroeid zijn. Slechts 20 tot 27% vermeldt een affaire als reden. Affaires omvatten vaak ook seks, maar gaan meestal veel meer over aandacht, gezien worden, begrip, steun en erkenning zoeken (en krijgen). Zich onbemind, niet gezien en alleen voelen, en uit elkaar groeien zijn de voornaamste oorzaken van een relatie of relaties buiten de officiële, primaire relatie en van eventuele breuken. Dit gaat over het teloor gaan van de verbinding en affectie/genegenheid in de relatie.

Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.

Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram