Hoe ga je om met verzamelwoede (hoarding)?

dossier

Iemand met verzamelwoede zal dwangmatig spullen verzamelen en bewaren tot op het punt dat zijn huis onleefbaar wordt. De gedachte dat ze dingen moeten weggooien, maakt deze personen angstig. Hulp om op te ruimen, zullen ze doorgaans weigeren. Iemand met verzamelwoede kan daardoor helemaal geïsoleerd raken. 

Lees ook: Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan er en wat zijn de symptomen?

Wat zijn de symptomen van verzamelwoede?

123M_hoarding_verzamel_huis_rommel_2022.jpg
  • Moeite hebben om bezittingen weg te gooien, ongeacht de waarde.
  • Er gaat emotioneel leed gepaard met het weggooien van bezittingen.
  • Materiaal wordt opgehoopt tot het punt waarop de leefruimte helemaal vol geraakt, waardoor anderen vaak moeten ingrijpen.
  • De verzamelwoede belemmert het dagelijks leven, inclusief werk of relaties met vrienden en familie.
  • De verzamelwoede wordt niet veroorzaakt door een andere psychische stoornis.

Wie is vatbaar voor verzamelwoede?

Er zijn een aantal bekende risicofactoren, zoals:

Bij personen die zowel OCS als symptomen van verzamelwoede hebben, ziet men dat ze vaker ten minste één traumatische gebeurtenis in hun leven hebben meegemaakt dan personen met alleen OCS. De obsessieve behoefte om materiële voorwerpen te verzamelen en te bewaren, kan voor deze personen een manier zijn om met het trauma om te gaan.

Lees ook: Hoe ontstaat angst?

Kan je verzamelwoede behandelen?

Deze stoornis is moeilijk te behandelen. Hoewel medicatie het probleem niet aanpakt bij de wortel, kan het wel helpen om de symptomen te verminderen. Medicijnen die men inzet bij aandoeningen als depressie en angst, helpen in ongeveer een derde van de gevallen. 

Ook therapie kan helpen, en in het bijzonder cognitieve gedragstherapie. De therapeut kan in een eerste therapiefase aan de patiënt vragen om een voorwerp te proberen weggooien als experiment. Zo gaat men telkens een stapje verder. Het gedachteproces dat gepaard gaat met de verzamelwoede, neemt men ook onder de loep.

Lees ook: Yoga als therapie bij psychische stoornissen

Hoe kan je iemand met verzamelwoede helpen?

Iemand met verzamelwoede help je niet door voor hem op te ruimen. Hij zal zelf beslissingen nemen wanneer hij daartoe in staat is. De onwil om op te ruimen, mag je niet interpreteren als ongemotiveerd, lui of moeilijk. Begrijp en accepteer de persoon met verzamelwoede zoals hij is. Je kan hem wel aansporen om professionele hulp te zoeken.

Bronnen:
https://psycholoog.nl
https://www.psychologytoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram