Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

dossier Merk je plots rode vlekjes of bultjes op? Dan gaat het waarschijnlijk om seniele angiomen of petechiën. Hoe kan je ze van elkaar onderscheiden, en wanneer moet je je zorgen maken? 

Lees ook: Angiomen: vaatgezwellen in of op de huid

Rode vlekken bij het ouder worden: seniele angiomen

123_petechien_angiomen_2022.jpg
Seniele angiomen worden ook wel ruby spots, robijnrode angiomen, bloedblaartjes of kersenwratjes genoemd. Angiomen zijn ophopingen van abnormaal dicht op elkaar gepakte bloed- of lymfevaten die zich meestal in en onder de huid bevinden. Sommige zijn reeds bij de geboorte aanwezig of ontstaan in de eerste maanden na de geboorte, andere ontstaan op oudere leeftijd. Seniele angiomen zijn een gevolg van huidveroudering.

Ze verschijnen als kleine korreltjes met een diameter van enkele millimeters, die uit het huidoppervlak steken en helderrood van kleur zijn. Ze verdwijnen niet als je erop drukt, en kunnen gaan bloeden als je eraan krabt. Kersenwratjes duiken meestal op op de romp en ledematen, maar kunnen ook voorkomen op het gezicht of op een vervelende plaats, waardoor ze hinderlijk zijn. In zo’n geval kan je ze laten verwijderen met een laserbehandeling, of door ze te laten wegschrapen (curettage) of wegbranden (coagulatie). Als ze niet storen, is het niet nodig om ze te laten weghalen. Ze kunnen nooit kwaadaardig worden, maar het aantal rode vlekjes kan met de jaren wel toenemen.

Maak je je zorgen? Dan maak je beter een afspraak met een dermatoloog.

Kleine rode of paarse vlekjes op de huid: petechiën

In de huid zitten kleine bloedvaatjes. Als die openbreken, krijg je heel kleine onderhuidse bloedingen die petechiën worden genoemd, of ook wel purpura (indien groter dan 3 mm) of puntbloedingen. Het is een kleine rode of paarsachtige vlek die niet wit wordt onder druk. De meest voorkomende oorzaak is een plaatselijke beschadiging (zuigzoen, hard gekrabd…). Aangezien haarvaatjes kwetsbaarder worden als we verouderen, stijgt de kans op petechiën naarmate onze leeftijd vordert.

In de meeste gevallen verdwijnen de rode vlekjes weer vanzelf, maar als je ook andere klachten hebt, zoals ernstige hoofdpijn, ademhalingsproblemen, hoge koorts, desoriëntatie of nekstijfheid, kan je best een arts raadplegen. Puntbloedingen kunnen echter ook een symptoom zijn van een ernstige ziekte zoals leukemie, hersenvliesontsteking, meningokokkeninfectie, knokkelkoorts, longontsteking, endocarditis, coeliakie, de ziekte van Kawasaki en het syndroom van Sjögren.

Lees ook: Je kind heeft rode vlekjes: wat moet je doen?

Bronnen:
https://www.huidarts.com
https://www.gezondheidsplein.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram