Checklist: Zo kan je je baby ergonomisch dragen

Ergobaby_native.jpg

nieuws

Ergonomisch dragen betekent dat de draagzak de natuurlijke houding van het kindje én van de drager respecteert en ondersteunt. Dat bevordert een goede ontwikkeling van het lichaam van je baby of peuter en zorgt ervoor dat je geen last krijgt van je rug, heup of  bekken. 

Een ergonomisch draagsysteem kiezen, is de eerste stap. Om zeker te zijn, opteer je best voor een merk dat door het International Hip Dysplasia Institute (IHDI) erkend is. Zo bestaat er ook een keurmerk voor bijzonder rugvriendelijke producten: Aktion Gesunder Rücken e. V. (AGR). Ergobaby is het enige merk van draagsystemen die beide labels draagt. 

Nu, even belangrijk als het draagsysteem zelf is de manier waarop je het systeem gebruikt. Waarop je precies moet letten? Hieronder een checklist voor jou én je kindje.

Ergonomische houding voor de baby (M-houding of kikkerhouding)

  • De baby zit rechtop met de beentjes licht gespreid en goed gehurkt, terwijl de kniegewrichten en onderbenen vrij beweeglijk blijven.
  • De dijbenen worden ondersteund tot net voor de knieholtes.
  • De licht naar voren gerichte heupgewrichten en het gekantelde bekken zorgen voor een mooie hurkhouding.
  • De natuurlijke houding van de rug wordt voldoende ondersteund. 
  • De luchtwegen zijn vrij, het gezicht is te allen tijde zichtbaar.

Is je kindje nog maar pas geboren? Dan moeten de armen gebogen zijn en in de drager zitten. Zolang je kindje geen controle heeft over het hoofdje, moet het hoofdje ook altijd ondersteund worden tot het midden van de oren. In de eerste weken kan hij z’n hoofd maar zo’n 45 graden opzij draaien, en moet het hoofd altijd iets naar achteren bewegen. Ondersteun je kind bij deze draaibeweging en laat het enige bewegingsvrijheid. Pas als je kindje zes maanden oud is, is hij groot genoeg om hem met z’n rug tegen jouw buik te dragen, zodat hij naar voren kan kijken. Dit mag echter alleen worden gedaan als je kind erg wakker is, bij voorkeur thuis in een rustige omgeving en gedurende maximaal 20 minuten. Voor langere afstanden is het effectief gebleken om je kind op je rug of buik tegen buik te dragen.

Ergonomische houding voor de drager

  • De draagzak moet altijd aangepast zijn aan de leeftijd en grootte van je kind en de lichaamsverhoudingen van de dragers. 
  • Je staat mooi rechtop zodat de ruggengraat z’n natuurlijke ‘dubbel-S’-vorm behoudt. 
  • Als je de voeten op heupbreedte naast elkaar zet, zijn beide zijden gelijkmatig belast. 
  • De heupgordel, waarvan de hoogte is aangepast aan de grootte van het kind, is altijd goed aangespannen. 
  • De verbindingsriem op de rug zit ter hoogte van het midden van de schouderbladen, om zo de nek niet te belasten. 
  • Bij gekruiste schouderbanden, zit het kruis ter hoogte van het midden van de schouderbladen voor een optimale gewichtsverdeling.
  • De schoudergordels zijn altijd voldoende, symmetrisch gespannen.
  • De gesp van de heupgordel is beveiligd met een veiligheidsrubber en kan worden opgerold.

Twijfel je? Bekijk dan een instructievideo of contacteer een draagconsulent voor meer informatie. 

In samenwerking met Ergobaby


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram