SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

In dit artikel
SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

dossier

SPF staat voor Sun Protection Factor: een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kan zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonnebrand optreedt.
Hoelang je in de zon kan zitten zonder te verbranden, hangt er dus van af of je al dan niet een zonnecrème met SPF aanbrengt, maar ook van de hoeveelheid die je gebruikt, je huidtype, de stand van de zon enzovoort.

Lees ook: Waarom verbrandt je huid in de zon?

Wat is het verschil tussen de SPF-factoren?

123-vr-zon-zonnebrand-creme-zee-06-18.jpg
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. 

  • SPF 15 biedt ongeveer 93 procent bescherming
  • SPF 30 beschermt ongeveer 97 procent
  • SPF 50 beschermt bijna volledig tegen UVB-straling, namelijk 98 procent

Deze percentages tonen aan dat geen enkele zonnebrandcrème alle UVB-stralen blokkeert. Ook blijkt dat een ogenschijnlijk grote verhoging van de SPF, het blokkerende vermogen slechts met een klein percentage doet toenemen.
De term 'sunblock' mag overigens niet meer gebruikt worden. Volgens de FDA (Food and Drug Administration) wekt de term de indruk dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100 procent bescherming tegen UV-stralen niet mogelijk is.

Lees ook: Waarom de eerste zon gevaarlijk is

Hoelang blijf je beschermd?

Volgens dermatologen smeer je het best minstens om de drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, en dat je hem dus minder vaak hoeft aan te brengen. 
Hoe goed je beschermd bent tegen de zon, hangt ook af van andere factoren:

  • Weersomstandigheden
  • Tijdstip van de dag
  • Huidtype
  • Hoe de lotion is aangebracht
  • Hoeveel je gebruikt

Lees ook: Wat doet zonlicht met je huid?

Wat is de beste SPF?

In onze regionen op een licht zonnige dag kan een factor 15 al voldoende beschermen. Is het zomer en ga je in de zon zitten? Dan kan je beter een hogere factor smeren. Maar het hangt er ook vanaf welke huidtype je hebt.
Als je je huid langurig blootstelt aan de zon, raadt men aan een factor 30 of hoger te gebruiken. Uiteraard moet je de zonnecrème tijdig opnieuw aanbrengen. Na het zwemmen is het aangewezen je telkens opnieuw in te smeren, zelfs al zou het om een waterbestendige zonnecrème gaan.

Een veelgehoord argument bij mensen om zich niet in te smeren met factor 50, is dat ze niet bruin zouden worden, maar dat klopt niet. Je zal minder snel verbranden, en de UV-straling is minder schadelijk, maar je huid wordt wel degelijk bruin met factor 50.

Lees ook: Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram