Is kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?

123-kindervoed-potjes-08-16.jpg

nieuws

Als ouder voel je je soms schuldig als je je baby kant-en-klare potjesvoeding geeft, omdat je ervan uitgaat dat niets beter is dan een zelfbereide groentepap of fruitpap. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Lees ook: Hoe kan je de pijn verzachten als de eerste tandjes doorkomen?

Babyvoeding: Potjes of vers?

123-kindervoed-potjes-08-16.jpg
De ingrediënten van potjesvoeding zijn onder hoge druk door fijne gaatjes gestuwd, waardoor alle voedingsstoffen vrijkomen en ze optimaal door het spijsverteringsstelsel van je baby kunnen worden opgenomen. Bovendien staat die productie van A tot Z onder strenge controle. Zo blijven tijdens de bereiding zo goed als alle vitaminen uit de ingrediënten bewaard en bevat de maaltijd door sterilisatie geen bacteriën. Er mogen ook geen bewaarmiddelen en kleurstoffen worden toegevoegd. En als de maaltijd extra suiker of zout bevat, moet dat volgens de wet op het etiket worden vermeld. Qua zout bestaat er trouwens een limiet.

Om die redenen zeggen veel bronnen dat potjes babyvoeding even gezond, en misschien zelfs gezonder zijn dan versbereide maaltijden, maar uit een onderzoek van Test Aankoop blijkt nu dat van de 64 geanalyseerde potjes groentepap geen enkel exemplaar alle voedingsstoffen bevat die een baby tussen 6 en 12 maanden nodig heeft. Dat staat in het rapport, dat verscheen op 24 mei 2022. Zo biedt geen enkel merk de aanbevolen 10 gram toegevoegde vetstoffen, en heeft de helft meer dan 5 gram eiwitten. Hoewel er wettelijk gezien geen limiet bepaald is, krijgen baby’s toch best niet al te veel eiwitten binnen via papjes, omdat melk de voornaamste eiwitbron is. Een teveel zou de nieren kunnen belasten, wat kan leiden tot overgewicht op latere leeftijd. Nog frappanter is dat 5 onderzochte stalen te wéinig eiwitten bevatten. De minimumlimiet is echter wel wettelijk vastgelegd, omdat een tekort de ontwikkeling kan belemmeren.

Test Aankoop besluit dat kant-en-klare potjesvoeding zeker een waardig alternatief is als een versbereide maaltijd geen optie is. Al let je dan wel best op onderstaande aandachtspunten.

Lees ook: Flesvoeding: hoe en wanneer moet je de flessen steriliseren?

Enkele aandachtspunten

  • Net zoals bij vaste voeding, kan je met potjesvoeding starten als je zoontje of dochtertje tussen 4 en 6 maanden oud is. De leeftijd van de doelgroep staat altijd vermeld op de verpakking.
  • Het ‘klikgeluid’ bij het openen en de folie rond het deksel garanderen dat het potje ongeopend is en dat het potje geen bacteriën bevat. Staat het deksel bol, dan betekent dit dat er lucht in het potje is geraakt. In dat geval kan je de voeding beter niet gebruiken. Let ook op de vervaldatum. 
  • Bij sommige maaltijden zijn verschillende voedingsmiddelen samengebracht. Zo went je kind minder aan de smaken afzonderlijk. Potjesvoeding is bovendien fijner van structuur, waardoor een baby zelfbereide voeding nadien kan weigeren. Wissel potjesvoeding en verse voeding daarom voldoende af. 

Lees ook: Mogen baby's kolen eten?

Bereiding van potjesvoeding

  • Gebruik de microgolfoven om kant-en-klare potjesvoeding op te warmen. Roer de voeding goed om en controleer de temperatuur voor je het kindje een hap geeft. 
  • Potjesvoeding eenmaal opwarmen is geen probleem. De bereidingsmethode is zo aangepast dat de voedingswaarde goed behouden blijft. Eet je baby het potje niet volledig leeg, warm het dan geen tweede maal op. Weet je zeker dat je baby maar een half potje eet, warm dan maar een half potje op. Bewaar de rest goed afgedekt in de koelkast, maar maximaal een dag.
  • Voeg ook aan potjesvoeding een theelepel vetstof toe. Kies plantaardige olie, een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren.

Lees ook: Wat kan je doen tegen de melkkorstjes op het hoofd van je baby?

Bronnen:
https://www.test-aankoop.be
https://www.kindengezin.be
https://www.voedingscentrum.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram