Hoe kan je klachten bij het prikkelbaredarmsyndroom verminderen?

In dit artikel
Hoe kan je klachten bij het prikkelbaredarmsyndroom verminderen?

dossier

Elke patiënt die lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is anders en dus zijn ook zijn klachten anders. Een “one size fits all”-behandeling is er niet, maar van enkele methodes is het succes bewezen: pak stress aan, let op je voeding en neem een probioticum.

Probiotica: de koning onder de PDS-supplementen

Probiotica hebben een positief effect op darmklachten, dat is wetenschappelijk bewezen. Probiotica zijn bacteriën die aan voeding worden toegevoegd of in supplementvorm verkrijgbaar zijn. Ze bevatten grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën, zoals lactobacillen en bifidobacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Ons microbioom huisvest ongeveer 100 miljard bacteriën (zowel nuttige als schadelijke), die in een ideale situatie in evenwicht zijn. 

Dit evenwicht kan verstoord geraken door een infectie, een antibioticabehandeling of ziekte, waardoor de schadelijke bacteriën toenemen en klachten veroorzaken zoals buikkrampen, diarree en misselijkheid. Probiotica kunnen helpen om het evenwicht terug te brengen, en dan in het bijzonder de bacteriestam Bifidobacterium longum 35624®.
Bifidobacteriën komen van nature veel voor in onze darmflora, met name in de eerste twee jaren na de geboorte.

Zoals PDS bij iedereen anders is, is ook de werking van probiotica bij iedereen verschillend. Mogelijks zal je eerst meer klachten ervaren als je ermee begint, maar dit is positief. Het betekent dat de probiotica hun werk doen. Het duurt soms 3 tot 4 weken tot je lichaam is ingesteld op de probiotica en je darmflora terug in balans is. Vraag zo nodig je arts om advies.

Naast probiotica zouden ook andere supplementen verlichting kunnen bieden bij darmklachten, zoals psylliumvezels en magnesiumhydroxide.

Algemene en specifieke dieetadviezen bij PDS

123_pds_darm_buik_2022.jpg
Bij PDS is het belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden met voldoende water, groente en fruit. Eet op regelmatige tijdstippen en kauw goed voor een optimale spijvertering. Verder kan je bepaalde voedingsmiddelen beter vermijden omdat ze bij iedereen klachten kunnen geven, zoals koolsoorten, peul- en citrusvruchten, koffie, koolzuurhoudende dranken, suikerrijk en vet voedsel.

Soms zijn intoleranties verantwoordelijk voor je darmklachten. Om ze op te sporen kan je een test aanvragen bij je huisarts. Als er enkel sprake is van een gevoeligheid volstaat het mogelijks om lactose-, gluten- of koemelkvrije producten te eten.

Met een FODMAP-dieet kan je bepaalde triggers opsporen die je klachten geven. FODMAP is de afkorting van Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen, een brede groep van koolhydraten. Het dieet start met een eliminatiefase van minimaal zes weken waarin je een aantal voedingsmiddelen zoveel mogelijk weglaat. Nadien voeg je ze stapsgewijs weer toe om te kijken hoeveel je van elk product kan eten zonder klachten te ontwikkelen.

Het is aangeraden om het FODMAP-dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist, omdat je anders risico loopt om tekorten te ontwikkelen.

Leren omgaan met stress

Ongeveer de helft van de klachten bij het prikkelbaredarmsyndroom is te wijten aan stress. Je hersenen en je darmen communiceren namelijk met elkaar: heb je last van stress, dan sturen je hersenen signalen naar je darmen, waardoor je meer last ondervindt. Stress aanpakken, is dus een cruciaal onderdeel van de behandeling. 

Leren omgaan met stress kan je op verschillende manieren. Mogelijks heb je al baat bij enkele algemene adviezen die je meer zelfinzicht bijbrengen en je stimuleren om negatieve denkpatronen te doorbreken en nieuw gedrag aan te leren. Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling zal je een positiever zelfbeeld opbouwen, wat automatisch leidt tot minder stress. 

Verkies je om professioneel begeleid te worden, dan is er onder meer cognitieve gedragstherapie dat succesvol blijkt te zijn voor de stressklachten bij PDS. Via gesprekken met een therapeut leer je om de vaak negatieve of irrationele gedachten die je hebt over je aandoening om te buigen.

Ook van hypnotherapie zijn de positieve effecten op PDS bewezen. Hypnotherapie is een diepe ontspanningsmethode die je helpt om je aandacht naar binnen te richten. Zo kan je de communicatie tussen je hersenen en je darmen sturen, waardoor je klachten verminderen. 

In samenwerking met Alflorex

Bronnen:
www.symbiosys.com
www.mlds.nl
www.uza.be
www.darmgezondheid.nl


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram