Gezond koken: Hoe maak je zelf aquafaba en waarvoor gebruik je het?

In dit artikel
Gezond koken: Hoe maak je zelf aquafaba en waarvoor gebruik je het?

dossier

De vloeistof uit het blikje kikkererwten die je hoogstwaarschijnlijk weggiet, kan je zomaar recycleren als keukeningrediënt. Het is veganistisch, kost je niks, en je kan het opkloppen tot een dik schuim, zodat het er net zo uitziet als opgeklopt eiwit. 

Wat is aquafaba?

123-m-aquafaba-9-11-21.jpg
Aquafaba is de Latijnse benaming voor het vocht in een blik kikkererwten. Doordat kikkererwtenvocht rijk is aan zetmeel, is het een prima bindmiddel. Je kan de vloeistof opkloppen totdat het een schuim vormt. Aquafaba heeft de bijzondere eigenschap dat het lucht kan vasthouden, waardoor het een luchtige structuur geeft aan je gerechten.
En wat meer is: een deel van de voedingsstoffen die kikkererwten bevatten, blijven achter in het vocht. Aquafaba bevat dus sporen van B-vitamines, folaat, ijzer, fosfor en gezonde vetten, zoals linolzuur en oliezuur.

Lees ook: Is elke dag soep drinken gezond?

Hoe maak je zelf aquafaba?

Aquafaba kan je ook zelf maken door kikkererwten te koken. Vooral als je een grotere hoeveelheid van het product nodig hebt, kan dit handig zijn. Het kost iets meer tijd dan dat je simpelweg het vocht uit een blik kikkererwten gebruikt, maar moeilijk is het geenszins. 

  • Voeg aan 250 gram gedroogde kikkererwten minstens dubbel zoveel water toe en laat ongeveer 12 uur weken.
  • Giet de kikkererwten af en doe ze in een pan. Voeg circa 1,5 liter vers water toe en breng aan de kook.
  • Kook de kikkererwten 30 tot 90 minuten, totdat ze gaar zijn. Ze zijn gaar als ze gemakkelijk breken als je ze platdrukt, maar nog geen puree vormen.
  • Laat de kikkererwten met het vocht afkoelen en plaats in de koelkast voor minstens 12 uur. 
  • Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. 
  • Kook het vocht nog ongeveer 10 minuten om het te laten indikken. Laat vervolgens afkoelen en zeef eventuele velletjes eruit. 

Lees ook: Probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora

Hoe gebruik je aquafaba?

Je kan aquafaba als eiwitvervanger gebruiken in recepten voor bijvoorbeeld meringue, chocolademousse of marshmellows. Voor het equivalent van één eiwit reken je twee eetlepels aquafaba. Zo ga je te werk:

  • Voeg aan de vloeistof suiker of een andere zoetstof naar smaak toe.
  • Klop de aquafaba een minuutje op met een mixer aan een lage intensiteit. De vloeistof zal beginnen te schuimen.
  • Na drie tot vier minuten wordt de vloeistof dikker. Drijf de snelheid van de mixer lichtjes op. 
  • Na vijf tot zes minuten moet je zachte pieken zien vormen wanneer je de mixer optilt.
  • Na zeven tot tien minuten zullen de pieken stijver zijn.
  • Nu kan je de opgeklopte aquafaba bij de andere ingrediënten voegen. 

Lees ook: Heeft een mens vlees nodig?

Hoelang kan je aquafaba bewaren?

Je kan aquafaba gemakkelijk bewaren in porties van één eetlepel die je in een ijsblokbakje stopt en invriest. Van zodra de blokjes bevroren zijn, kan je ze in een diepvrieszakje stoppen voor later gebruik. 
Ingevroren en ontdooide aquafaba kan je net zo goed opkloppen als verse aquafaba. Vers kikkererwtenvocht kan je tot een week in de koelkast bewaren.

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram