Moeten we allemaal jodiumtabletten nemen bij nucleaire dreiging?

123_jodium_tablet_pil_supplement_2022.jpg

nieuws

De dreigende woorden van Poetin over kernwapens waren voor velen het startschot om hun voorraad jodiumtabletten alvast veilig te stellen. Maar heeft dat zin?

Hoe werken jodiumtabletten?

Jodiumtabletten zijn sinds 2018 gratis verkrijgbaar in de apotheek om je te beschermen tegen de gevolgen van een nucleaire ramp. Bij een dergelijk ongeval kan er radioactief jodium vrijkomen dat via de luchtwegen of besmet voedsel in het lichaam terecht kan komen. De schildklier slaat jodium op tot ze ermee verzadigd is, wat betekent dat je van binnenuit bestraald wordt. Daardoor neemt de kans op kanker en andere aandoeningen aanzienlijk toe. 
Als je op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium inneemt, zorg je ervoor dat de schildklier al verzadigd is en dus geen radioactief jodium zal opnemen.

Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die ook schadelijk zijn zoals cesium of strontium. Daarom blijft het noodzakelijk om snel te schuilen en te voorkomen dat de lucht in huis besmet geraakt. Zo vermijd je het risico op bestraling en besmetting.

Lees ook: Zestien vragen over jodiumtabletten bij een nucleair ongeval

Wie moet de tabletten innemen?

Hoe jonger je bent, hoe meer risico je loopt om schildklierkanker te ontwikkelen door radioactief jodium. Daarom beveelt men jodiumtabletten aan kinderen en adolescenten tot 18 jaar aan. Verder ook aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Aangezien het risico op schildklierkanker afneemt naarmate je ouder wordt, nemen personen ouder dan 40 jaar beter geen jodiumtabletten. Bovendien heeft men op die leeftijd vaak een enigszins ontregelde schildklier, waardoor de kans op nevenwerkingen groter is. Enkel als men aan zeer hoge doses radioactieve straling wordt blootgesteld, kunnen jodiumtabletten nuttig zijn voor deze doelgroep.

Wanneer moet je een jodiumtablet innemen?

Als je een jodiumtablet te vroeg inneemt, kan het beschermende effect onvoldoende zijn. Neem je ze te laat, (meer dan 48 uur na het einde van de blootstelling), kan dat zelfs schadelijk zijn, doordat de dosis aan de schildklier toeneemt.

Jodiumtabletten mag men dus enkel innemen als de overheid dit uitdrukkelijk aanbeveelt. Wil je zeker geen berichtgeving missen, dan kan je inschrijven op Be-Alert. Zo word je in geval van een ernstige dreiging via sms op de hoogte gebracht.

Lees ook: Video: Schildklier

Hoe kan je jodiumtabletten afhalen?

  • Kijk eerst of je nog jodiumtabletten in huis hebt en of ze nog bruikbaar zijn. Kaliumjodide is een zeer stabiele stof die jarenlang werkzaam blijft. De tabletten die in 2011 werden verdeeld, blijven nog 10 à 15 jaar na de productiedatum hun werking behouden.
  • Ga met je identiteitskaart naar je apotheker.
  • De apotheker zal per vier gezinsleden gratis een doosje tabletten meegeven. Je zal ook een informatiebrochure ontvangen.
  • Bewaar de jodiumtabletten in hun oorspronkelijke verpakking, bij kamertemperatuur (tussen 15° en 25°), droog, afgeschermd van het licht en buiten het bereik van kleine kinderen.

Bronnen:
https://www.fanc.fgov.be
https://www.nucleairrisico.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram