Constipatie: het belang van een gezond darmmicrobioom

dossier

De meesten van ons kennen de basisregels van een goede darmhygiëne: meer water drinken, vezels eten, lichaamsbeweging... Maar soms volstaat dit niet om van chronische constipatie af te komen. Door deze basisgewoonten aan te vullen met probiotica bijvoorbeeld, kan je je spijsvertering weer op gang brengen. 

De spijsvertering: een combinatie van chemische en mechanische acties

123m-darmflora-7-7-20.jpg
Wanneer je eet, vermaal je het voedsel eerst in je mond door te kauwen met speeksel. In de maag wordt het door maagsappen omgeroerd en afgebroken, en vervolgens gaat het naar de twaalfvingerige darm, waar de spijsverteringssappen die door lever en pancreas worden afgescheiden, het overnemen en het voedsel omzetten in voedingsstoffen. De essentiële voedingsstoffen worden vervolgens geabsorbeerd door de wand van de dunne darm. De resterende voedingsstoffen die het lichaam niet kan opnemen, verplaatsen zich verder door de dikke darm. Daar worden ze door de bacteriële flora gefermenteerd. In die fase wordt water toegevoegd. Het water wordt geabsorbeerd om de ontlasting te vormen, waardoor hij compacter wordt. 

Ten slotte gaat het voedsel door het spijsverteringskanaal door middel van peristaltische bewegingen, een soort golvende beweging waardoor je organen samentrekken en de voedselmassa voortbeweegt. Door deze contracties, vooral van de dikke darm, kan je twee tot drie keer per dag aandrang voelen om stoelgang te maken. Dit is de laatste fase van de spijsvertering: het afvoeren van de ontlasting via de anus. 

Wanneer constipatie optreedt

Soms wordt dit proces verstoord en heb je, om verschillende redenen, moeite om je regelmatig te ontlasten: dat is constipatie. Iedereen heeft wel eens last van constipatie, en we kennen allemaal de symptomen: minder frequente ontlasting (minder dan drie keer per week), harde en weinig stoelgang, moeilijk de darmen kunnen legen, soms met het gevoel niet helemaal leeg te zijn. Daarbij komen nog buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid. 

Constipatie is dan ook bijzonder onaangenaam en kan een grote invloed hebben op de levenskwaliteit, vooral als het chronisch wordt.

Probiotica en darmflora

Enkele jaren geleden heeft men het belang ingezien van goede bacteriën die de darmmicrobiota vormen en die essentieel zijn voor het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen op te nemen, en dus belangrijk zijn voor de algemene gezondheid. Onze darmflora bestaat uit miljarden micro-organismen die men aanduidt met de term probiotica. Je kan het vergelijken met vele kleine miertjes die verschillende functies vervullen. Ze bewaren onder meer het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën. 

Het is dus niet verwonderlijk dat probiotica zorgen voor een goede spijsvertering. Ze bevorderen de afvoer van afvalstoffen en verbeteren zo de werking van de darmflora. Ze helpen de darmflora te herstellen wanneer die beschadigd is door stress, bepaalde medicijnen, vermoeidheid of een slecht dieet. 

Constipatie aanpakken met probiotica, planten en vezels

In voedsel zitten van nature probiotica en vezels. Gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt, kaas), bepaalde groenten (artisjok, basilicum, prei, enz.), tarwekiemen en biergist bevatten probiotica. Fruit, groenten peulvruchten en volkoren granen zijn rijk aan vezels. 

Je kan ook een kuur volgen met voedingssupplementen. Bepaalde probioticastammen, de bifidobacteriën en de lactobacillen, blijken gunstige effecten te hebben bij patiënten die lijden aan constipatie en darmklachten. 

Ideaal is dat deze stoffen symbiotisch werken met andere werkzame stoffen, die bijvoorbeeld van nature in bepaalde planten voorkomen, en de werking van de darmtransit optimaliseren. Vivaflore Transit is een voedingssupplement met een zacht laxerende werking. Een ware cocktail van vezelrijke planten met meervoudige eigenschappen (drainerend, verzachtend, antiseptisch, enz.) en goede bacteriën (melkfermenten en biergist). De formule maakt op een snelle en duurzame manier een goede spijsvertering en darmcomfort mogelijk.

In samenwerking met Superdiet


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram