Pompoenrisotto met boschampignons

123-h-pompoenrisotto-Ilse-01-22.jpg

recepten

Een gezonde risotto op basis van volkorenrijst die je keuken heerlijk laat geuren ....

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
500 g pompoen
4 sneetjes prosciutto
1 sjalot, gesnipperd
1 teentje knoflook
200 g volkorenrisottorijst (arborio)
1 glas droge witte wijn
1 l gevogeltebouillon
30 g parmezaan, geraspt
500 g champignons, mengeling
olijfolie
tijm
peper en zout

Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper het vruchtvlees van de pompoen in kleine blokjes. Leg de helft van de pompoen op een met bakpapier beklede ovenplaat. Sprenkel er een beetje olijfolie over en kruid met tijm, peper en zout. Zet gedurende 15-20 minuten in de oven of tot de pompoenblokjes geroosterd zijn. Leg de sneetjes ham op een bakplaat en schuif ze de laatste 10 minuten bij in de oven. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Snipper de sjalot en de knoflook. Stoof het sjalotje aan in wat olijfolie. Voeg er de rijst aan toe en roer tot alle korrels met een laagje olie bedekt zijn. Blus met de witte wijn, zet het vuur iets zachter en roer met een houten lepel tot al het vocht door de korrels is opgenomen. Voeg de rest van de rauwe pompoenblokjes aan de risotto toe.
  • Warm de gevogeltebouillon op en schenk hem soeplepel per soeplepel bij de risotto en pompoen; roer telkens tot al het vocht opgenomen is voordat je een nieuwe lepel vocht toevoegt. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Prak tegen het einde van de gaartijd met een houten lepel de pompoen fijner, tot de risotto oranje kleurt en de pompoen opgelost is. Roer er daarna drie kwart van de parmezaan door.
  • Bak ondertussen in een andere pan de champignons in een beetje olijfolie, kruid met peper, zout en tijm. Breek de gebakken ham in stukken. Doe de risotto in diepe borden, lepel er de geroosterde pompoen over, werk af met de champignons en leg er een stokje krokante hamen een tijmtakje op. Voor een vegetarische versie laat je de ham gewoon weg.

Een recept uit het boek 'Mijn gewicht in evenwicht' van Ilse D'Hooge
uitgegeven door Manteau

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram