Waarom je best niet te vaak sushi en sashimi eet

unspl-sushi-29-10-21.jpg

nieuws Sushi, maki, nigiri en sashimi zijn als culinaire kunststukjes ingebed in de Japanse cultuur en ook in België kunnen we de gerechten wel smaken. Al moeten we toch een beetje opletten dat we er niet te vaak van eten, zo melden Spaanse onderzoekers.  

Nog even ter info:
Sushi bestaat uit rijst met een laagje azijn (shari) gecombineerd met een ander ingrediënt (neta), meestal rauwe vis (of zeevruchten). De meest voorkomende sushisoorten zijn nigiri (rijstballetjes bedekt met vis) en maki (zeewierrollen rond rijst gevuld met vis). Sashimi bestaat uit plakjes verse vis (of zeevruchten) die rauw worden gegeten.

Lees ook: Is vis met spinazie kankerverwekkend?

Kant-en-klaar of zelfgemaakt

De vissoorten die men gebruikt voor sushi, hebben een grote voedingswaarde. Vaak gebruikt men vette vis die rijk is aan voedingsstoffen zoals omega-3 (nuttig voor de preventie van hart- en vaatziekten), bijvoorbeeld tonijn, zalm of makreel. Anderzijds vermoedt men dat deze vissoorten verontreinigd zijn met zware metalen en andere chemische verbindingen die een risico vormen voor de gezondheid. Vandaar het algemene advies om wekelijks één portie vette vis en één portie magere vis te eten.

Volgens een Spaans onderzoeksteam (Universitat Rovira i Virgili) moeten sushi en sashimi dan ook met mate worden gegeten. De onderzoekers analyseerden de concentraties van chemische verontreiniging in kant-en-klare sushi en sashimi die men kocht in supermarkten, afhaalrestaurants en restaurants in de omgeving van Barcelona. Deze gerechten waren bereid met verse producten: met vis uit de supermarkt of uit het marktkraam van de viswinkel.

Lees ook: Hoeveel vis mag je eten?

Vooral tonijn is problematisch

Een hele reeks van mogelijke verontreinigende stoffen werd onderzocht: lood, kwik, nikkel, cadmium, enz. De auteurs baseerden hun berekeningen op acht sushischotels per volwassene of tiener, en drie per kind. De testresultaten tonen vooral een te hoog gehalte aan methylkwik, hoger dan de dagelijkse dosis die een tiener kan verdragen, en die zeer dicht aanleunt bij de grens voor volwassenen. Ook werd een relatief hoge blootstelling aan nikkel en lood vastgesteld.

Aangezien sushi en sashimi niet de enige mogelijke bronnen van deze verontreinigende stoffen zijn, "kan dit leiden tot een overschrijding van de aanbevolen waarden", voegen de specialisten eraan toe. Zij wijzen er ook op dat het grootste probleem zich voordoet bij tonijn, en veel minder bij bijvoorbeeld zalm of paling. Het is volgens hen niet de bedoeling om het eten van sushi of sashimi formeel af te raden, maar om deze gerechten met mate te eten, als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding. 

Bronnen:
https://www.urv.cat
https://www.journals.elsevier.com

Lees ook: Is vis eten (on)gezond?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram