Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

dossier

Er zijn honderden virusstammen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar de klachten zijn nagenoeg identiek: niezen, hoofdpijn, snotteren… Hoe ontstaat zo’n neusverkoudheid eigenlijk, en kan je best snuiten of de neus ophalen om de loopneus sneller te stoppen?

Lees ook: Hoe kan je een verkoudheid voorkomen?

Hoe ontstaat een loopneus of een verstopte neus?

Op de binnenwand van de neusgaten zitten slijmvliezen en trilhaartjes die virussen en stof uit de luchtwegen moeten weghouden. Komt een indringer toch door de slijmbarrière, een verkoudheidsvirus bijvoorbeeld, dan krijgen de slijmvliezen extra prikkels. Ze produceren meer slijm en brengen een slijmvloed op gang. Een loopneus is dus eigenlijk een natuurlijk verdedigingsmechanisme. De bloedvaatjes van de zwellichamen in de slijmvliezen kunnen ook gaan zwellen, waardoor je een verstopte neus krijgt. Hoewel zo’n neusverkoudheid erg vervelend kan zijn, is het wel onschuldig. Na een aantal dagen gaat de verkoudheid vanzelf over. 

Lees ook: Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?

Wat als je lange tijd of vaak last hebt van een loopneus of verstopte neus?

Als je langdurig of vaak last hebt van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan spreken we van chronische neusklachten. Chronische neusklachten komen meestal door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, bijvoorbeeld graspollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren...
Een verstopte neus kan het gevolg zijn van langdurig gebruik van neusdruppels of neussprays met xylometazoline. Xylometazoline gaat zwelling van het neusslijmvlies tegen, maar als je het product te veel dagen na elkaar gebruikt, kan dat het neusslijmvlies beschadigen of kan je neus juist extra gaan verstoppen.
Neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijnen (sommige pijnstillers, cholesterolverlagers, en druppels tegen een verhoogde oogdruk) en door gebruik van cocaïne. Afwijkingen van het slijmvlies of scheefstand van het neustussenschot kunnen eveneens aan de basis liggen.

Lees ook: Helpt honing bij keelpijn?

Moet je de neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

Als de ophoping van slijm je neus uitloopt, zal je automatisch de neus ophalen of snuiten.
Bij het snuiten verhoog je de druk in de neus waardoor het slijm met ziekteverwekkers de neusbijholtes kan worden ingeblazen, wat een bijholteontsteking (sinusitis) kan veroorzaken. Daarom zet je best niet te veel druk. Gebruik ook telkens een schoon, papieren zakdoekje.


Bij het ophalen van de neus en doorslikken van het slijm, zorg je echter dat het slijm in de juiste richting gaat, naar de maag, waar de schadelijke stoffen door het maagzuur worden geneutraliseerd. De kans op sinusitis is dus kleiner als je de neus ophaalt. Al wordt dat meestal niet geapprecieerd door je omgeving...

Lees ook: Mag je een nies inhouden?

Lees ook: Stoom inhaleren of 'dampen': hoe doe je dat en werkt het?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram