Hond knuffelen is goed voor mentaal welzijn: “Hondentherapie voor iedereen!”

unspl-hond-6-10-21.jpg

nieuws Het contact met een hond geeft ons al snel een goed gevoel: stress verdwijnt en een glimlach verschijnt. Die psychologische effecten zijn intussen wetenschappelijk bewezen. In veel instellingen, ziekenhuizen bijvoorbeeld, maken therapiehonden deel uit van een behandelingsprogramma, maar eigenlijk zou iedereen baat hebben bij interactie met honden, zo melden Canadese onderzoekers.

In het dagelijks leven

Bij zo’n hondentherapie brengt een begeleider een hond bij een patiënt die lijdt aan een fysieke, mentale, sociale of emotionele stoornis. Het doel is om de gezondheid op verschillende manieren te verbeteren: in het aangaan van interacties met anderen, het algemene mentale welzijn, het hervatten van lichamelijke activiteit, enzovoort. Volgens Canadese onderzoekers (University of British Columbia) zou er echter ook buiten de muren van zorginstellingen plaats moeten zijn voor hondentherapie. Het team pleit voor implementatie in alledaagse situaties.

Lees ook: Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?

Voor een studie rekruteerden de onderzoekers enkele honderden universiteitsstudenten, van wie de welzijnstoestand bij aanvang werd beoordeeld: zelfontplooiing, positieve en negatieve gevoelens, sociale relaties, geluk, integratie in het campusleven, stress, eenzaamheid, heimwee, enzovoort. De deelnemers werden nadien verdeeld in drie groepen, afhankelijk van het soort interactie: dialoog met een hondengeleider (zonder de hond zelf), de aanwezigheid van een hond maar zonder fysiek contact, en directe interacties met een hond.

Lees ook: Checklijst voor wie overweegt om een hond te kopen

Een spectaculair effect


Het gevoel van welzijn verbeterde bij alle deelnemers, maar het opvallendste resultaat kwam uit de groep die de hond mocht aaien. Die studenten scoorden op alle parameters beter dan voordien.

De onderzoekers spreken van een spectaculair effect, vooral omdat deze voordelen optraden na betrekkelijk korte sessies. Het team vindt dan ook dat de ‘hondentherapie’ in tal van situaties in het privéleven toegepast moet worden, zowel tijdens de studententijd als in het beroepsleven. Hondentherapie zou in dat geval niet langer deel uitmaken van uitsluitend medische behandelingsprogramma’s, maar van welzijnsprogramma’s die voor iedereen openstaan. 

Lees ook: Slaapkwaliteit: is een huisdier mee in bed nemen een goed idee?

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://globalnews.ca

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram