Wat is emotionele intelligentie?

dossier EQ staat voor emotioneel quotiënt of emotionele intelligentie. Het zegt iets over hoe iemand omgaat met emoties van zichzelf en anderen en hoe hij of zij reageert in bepaalde situaties. Het EQ is een aanvulling op het bekendere IQ (intelligentiecoëfficiënt) dat de intelligentie meet van een persoon.

Lees ook: Emotionele competentie vermindert gebruik gezondheidszorg

Het belang van emotionele intelligentie

123_EQ_2021.jpg
Decennialang heeft de focus gelegen op specifieke onderdelen van de intelligentie, zoals logisch redeneren, wiskundige vaardigheden, verbale vaardigheden... Onderzoekers waren echter verbaasd over het feit dat een hoog IQ niet altijd leidt tot professioneel en persoonlijk succes, en vonden dat er nog een component is die hiertoe bijdraagt: emotionele intelligentie. Een hoog EQ blijkt namelijk een hele reeks voordelen met zich mee te brengen: een betere geestelijke gezondheid, betere relaties, meer tevredenheid over het werk en betere schoolprestaties.

Ook bedrijven hebben het belang van emotionele intelligentie ingezien de laatste jaren. Men vindt namelijk dat naast kennis ook inlevingsvermogen belangrijk is om goed te kunnen functioneren in een bedrijf. Om die reden gebruikt men wel eens EQ-tests bij het aanwerven van personeel. Een kanttekening daarbij is echter dat EQ vooralsnog geen meetbare eigenschap is, waardoor de waarde van een EQ-test door sommigen in twijfel wordt getrokken.

Lees ook: Tien tips om slimmer over te komen

Hoe weet je of je emotioneel intelligent bent?

De definitie die emotionele intelligentie precies omschrijft, kan onderling verschillen, maar over het algemeen kan men vijf kenmerken onderscheiden:

  1. Zelfbewustzijn: Als je zelfbewust bent, kan je je eigen gedragspatronen en motieven zien. Je weet hoe je emoties en handelingen de mensen om je heen beïnvloeden, in positieve of negatieve zin. Je kan je eigen emoties benoemen als ze opduiken, en je kan begrijpen waarom ze er zijn. Je kan ook je triggers herkennen, je sterke punten identificeren en je eigen beperkingen zien. Zelfbewust zijn, kan ook betekenen dat je bescheiden bent - we zijn per slot van rekening allemaal maar mensen.
  2. Zelfregulatie: Jezelf reguleren betekent dat je emotionele reacties in verhouding zijn tot de omstandigheden. Je weet hoe je zo nodig moet pauzeren, en hoe je je impulsen onder controle houdt. Je denkt na voor je handelt en overweegt ook de gevolgen. Zelfregulatie betekent ook dat je weet hoe je spanningen kan verminderen, conflicten kan beheersen, kan omgaan met moeilijke kwesties en je kan aanpassen aan veranderingen in je omgeving. Het gaat erom dat je connecteert met dat deel van jezelf dat je helpt om je emoties te beheersen. 
  3. Motivatie/optimisme: Als je intrinsiek gemotiveerd bent, heb je een honger naar persoonlijke ontwikkeling. Je bent zeer gedreven om te slagen, en je hebt vertrouwen in je eigen mogelijkheden. Je doelen wil je bereiken omdat je daardoor groeit als persoon. Je doet het niet voor beloningen van buitenaf zoals geld, roem, status of erkenning.
  4. Empathie: Als je empathisch bent, heb je een gezond niveau van eigenbelang, maar ben je niet egocentrisch. In gesprekken kan je je inleven in iemand, zelfs als je nog geen vergelijkbare situaties hebt meegemaakt. Je hebt voldoende levenservaring om je voor te stellen hoe iets voelt. Daarnaast zal je niet meteen oordelen over personen, want je beseft dat iedereen handelt volgens zijn potentieel.
  5. Sociale vaardigheden: Als je beschikt over goed ontwikkelde sociale vaardigheden, kan je automatisch ook goed in team werken en ben je je bewust van andermans behoeften in een gesprek of conflictoplossing. Tijdens een gesprek kan je actief luisteren, oogcontact maken, goed verbaal communiceren en open lichaamstaal gebruiken. Je weet hoe je een band met anderen opbouwt of leiderschap toont, als het nodig is.

Lees ook: Groene omgeving heeft positief effect op intelligentie en gedrag van kinderen

Bronnen:
https://www.zobegaafd.nl
https://psychcentral.com
https://www.psychologytoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram