Waar moet je als voetganger lopen op de openbare weg?

123-h-voetganger-09-21.jpg

nieuws

Er zijn niet alleen verkeersregels voor ‘rollend of gemotoriseerd rijdend verkeer’. Ook wie zich te voet op de openbare weg begeeft, moet zich aan een aantal regels houden. Maar die regels zijn niet altijd voor iedereen even duidelijk …. Moet je nu links of rechts van de weg stappen als er geen voetpad is? Mag je op het fietspad lopen? En hoe en waar steek je over? 
De belangrijkste richtlijnen voor voetgangers worden hier even opgelijst. Safety first!

Wanneer ben je een voetganger? 
Wanneer je je te voet verplaatst, is niet het enige antwoord. Wie zich stapvoets (langzaam, aan stapsnelheid) in een rolstoel verplaatst, wordt eveneens als voetganger beschouwd. Ga je op stap met een step, skateboard of rolschaatsen, dan moet je eveneens de regels voor voetgangers volgen zolang je je stapvoets voortbeweegt. Ga je sneller, dan word je als een fietsbestuurder beschouwd en moet je de verkeersregels voor fietsers volgen. Een ruiter is geen voetganger.

Waar mag je stappen of lopen op de openbare weg?
Als er een troittoir is of als er een pad is dat wordt voorbehouden voor fietsers en voetgangers, dan is dat uiteraard de plaats waar voetgangers thuishoren. Is er geen (voet)pad, dan loop je best op de berm naast de weg. Bij gebrek aan een (verhoogde) berm moet je (wettelijk verplicht) ofwel op het (linker)fietspad ofwel, als er ook geen fietspad is, aan de linkerkant van de rijweg stappen. En zo dicht mogelijk tegen de kant van de weg, voor je eigen veiligheid en om het ander verkeer niet te hinderen. Door aan de linkerkant van de weg (bekeken vanuit je looprichting) te lopen, zie je namelijk zowel de fietsers en bromfietsers als de auto’s aankomen. Maar als zwakke weggebruiker heb je geen carte blanche in het verkeer! Als je op het fietspad loopt, moet je voorrang geven aan zowel fietsers als bromfietsers!
Ben je voet op stap met een fiets of een tweewielig gemotoriseerd voertuig in de handen, dan moet je wel aan de rechterkant van de weg lopen in de richting van het verkeer.

Op een openbare weg zonder rijbanen waar geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten is het niet verplicht om links te lopen. Ook in een voetgangerszone mag je je volledige breedte van de weg inpalmen, maar je moet er wel rekening houden dat er eventueel fietsers kunnen rijden indien het zonebord dat toelaat. Fietsers mogen in dat geval enkel stapvoets rijden zonder de voetgangers te hinderen of in gevaar te brengen.  

Op een autosnelweg mag je al helemaal niet lopen!

Hoe steek je als voetganger de openbare weg over?
Is er een zebrapad of een gelijkaardige ‘oversteekplaats’ op minder dan 20 m, dan ben je als voetganger verplicht om daar over te steken. Als je je als voetganger op een zebrapad bevindt of aanstalten maakt om het te betreden, dan heb je trouwens voorrang op bestuurders van een voertuig, behalve op spoorvoertuigen zoals bijvoorbeeld een tram.  
Is er geen zebrapad in de buurt, dan moet je als voetganger de weg haaks oversteken (loodrecht op de rijbaan in plaats van schuin) zonder te slenteren of te blijven staan. Daarbij moet je rekening houden met het naderende verkeer en ervoor zorgen dat je geen hinder of gevaar vormt voor andere weggebruikers. 
Als er verkeerslichten zijn of als een agent het verkeer regelt, dan spreekt het uiteraard voor zich dat zijn aangeven wanneer je de weg mag oversteken. 

Bronnen
https://magazine.vab.be/op-weg/mobiliteit/ben-je-verplicht-om-links-op-de-weg-te-wandelen
Artikel 42. Voetgangers (wegcode.be)
veiligverkeer.be | Welke regels moet je volgen als voetganger?
Wat je moet weten over voetgangers in het verkeer | VAB-Magazine

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram