Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?

In dit artikel
Hoe maak je een minimoestuin binnenshuis?

dossier

Wil je graag wat kraakverse biogroente van eigen kweek, maar beschik je niet over een tuin en zelfs niet over een terras of balkon?
Geen probleem, een aantal soorten groente kan je perfect in een kleine ruimte binnenshuis kweken, op een vensterbank bijvoorbeeld. 
Zo ga je te werk.

f123-h-minimoestuin-indoor-09-21.jpg
Er zijn een aantal vereisten om te genieten van een geslaagde oogst bij ‘Indoor Urban Growing’. Vooreerst moet er voldoende (zon)licht zijn, minimum zo’n 4 à 5 uur per dag. En voor de rest verzorg je de planten gewoon zoals ze in de moestuin zouden staan: voldoende mest geven en je plantjes van de juiste hoeveelheid water voorzien (niet te veel en niet te weinig). 
Dit zijn 7 kandidaten met een grote kans op succes.

Lente-ui

Deze uitjes groeien gemakkelijk in glazen potjes (bv. confituurpotjes) met wat potgrond en zelfs met enkel en alleen maar water. Het volstaat om de uiteindes (de wortels) te planten of in het water te zetten, ze groeien zo weer aan. Als je ze kweekt in water moet dat wel dagelijks ververst worden.

Een tip voor een optimaal rendement
Lente-uien die goed gevoed worden (bij voorkeur met een natuurlijke meststof op basis van algen) en voldoende water krijgen, zijn beter beschermd tegen insecten en ziektes.

Bladsla of pluksla

f123-h-sla-indoor-09-21.jpg
Pluksla is niet veeleisend en kan zelfs bij kunstlicht groeien. Brede en ondiepe bloembakken zijn ideaal om de plantjes binnen de perken te laten groeien. 

Enkele tips voor een optimaal rendement
  • Kies een slasoort die goed gedijt binnenshuis zoals bijvoorbeeld Lollo Rossa of Garden Babies. Vraag daarover advies in het tuincentrum waar je de plantjes aankoopt. 
  • Plant de zaailingen in potten met drainagegaten op een onderlinge afstand van zo’n 15 cm en gebruik bij voorkeur een mengeling van biologische potgrond voor moestuinen en perliet. Dat zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft en dat het water goed verdeeld wordt. 
  • Voed de potgrond na twee tot drie maanden met biologische vloeibare meststof.
  • Zorg voor voldoende licht, desnoods kunstlicht.

Chilipepers

Deze pittige zuiderlingen zijn iets kieskeuriger. Ze hebben warmte en veel zon nodig om te groeien en een diepe pot die minstens 20 cm diep is. Je houdt ze maar beter goed in de gaten want ze zijn zeer gevoelig voor spint, luizen en vliegjes. Om die af te schrikken, verstuif je best regelmatig wat water op en onder de bladeren. Het zal ook je opbrengst ten goede komen!

Enkele tips voor een optimaal rendement
  • Top de hoofdstengel wanneer de plantjes een hoogte van 20 cm hebben bereikt. Als je meer en kleinere pepertjes wil, kan je ook de zijtakjes bijknippen. 
  • Geef de plant wekelijks tomatenmeststof zodra de eerste bloemetjes verschijnen en verstuif ze dagelijks met water.
  • Streel met je vinger zachtjes over de bloemen om bestuiving te verzekeren.
  • Oogst de pepers door met een snoeischaar het takje waaraan ze hangen bovenaan af te snijden. 
  • Snoei het plantje goed in tijdens de winter.

Tomaten

f123-h-tomaat-indoor-09-21.jpg
Tomaten vragen zon en warmte en zijn dus iets kieskeuriger dan bladsla. Kerstomaten zijn ideale indoor groeiers en hebben geen al te diepe pot nodig. 

Enkele tips voor een optimaal rendement
  • Help de bestuiving een handje door de stengels aan te tikken wanneer de bloemetjes in volle bloei staan. 
  • Draai de plantjes regelmatig zodat elke kant voldoende zon krijgt. 
  • Ondersteun de stengels zodat ze niet afbreken en de vruchten niet in contact komen met de bodem.

Wortels

Kleine wortelvariëteiten geven een fatsoenlijke oogst wanneer ze regelmatig water krijgen en voldoende zon of lamplicht krijgen. Om zelf wortels te kweken, start je met het bovenste deel van een paar wortels (waar het groen zit) te laten ontkiemen in water en ze daarna op voldoende onderlinge afstand te planten in bloembakken van zo’n 30 cm diep. Het voordeel van deze groente is dat ze zeer snel groeit en dat het hele jaar door. 

Enkele tips voor een optimaal rendement
  • Zorg dat er voldoende gaten in de bodem van de bloembak zijn zodat het overtollige water kan wegvloeien in de schaal eronder.
  • Geef voldoende water: zodra de potgrond er droog uitziet of aan de randen wegtrekt, is het tijd om te gieten. 
  • Voed de jonge plantjes met stikstofarme mest. 
  • Af en toe wat zachte wind (eventueel kunstmatige wind met een ventilator op de laagste stand) geeft de plant het signaal om zijn steel wat dikker te laten worden. Het vermijdt ook dat er zich schimmels op de plant gaan nestelen.

Spinazie

f123-h-spinazie-indoor-09-21.jpg
Spinazie is tevreden met een paar uren zonlicht, maar houdt van een licht vochtige grond. De plantjes gedijen het best in een ondiepe maar brede bak omdat ze geen diepe wortels hebben en niet houden van natte voeten. Vooral babyvariëteiten die je slaatjes kunt verwerken, zijn geschikt voor kweek binnenshuis.

Enkele tips voor een optimaal rendement
  • Zelf zaaien? Steek de zaadjes zo’n 2,5 cm diep in licht bevochtigde potgrond. Zet de pot dan op een warme plek en bedek hem met plasticfolie. Verwijder die folie een keer per dag om het overtollige vocht te laten verdampen. 
  • Zaailingen planten? Geef ze na een maand verdunde biologische vloeibare mest en wacht daarna minimaal een week om te oogsten.  

Radijs

Ronde radijsjes zijn gemakkelijke gasten die weinig aandacht vragen. Met voldoende zon en vocht groeien ze als ‘kolen’ wanneer ze geplant worden in rijke, organische potgrond die voldoende gedraineerd is. Je gebruikt dus best potjes met gaatjes die het overtollige water kunnen afvoeren. Met een pot van 25 cm diepte zijn ze tevreden, wat niet het geval is voor langwerpige radijzen. Die hebben diepere bakken nodig. 
Vergeet niet om ook de blaadjes te verwerken. Ze doen het prima in een slaatje of als basis-ingrediënt voor een pesto.

Enkele tips voor een optimaal rendement
  • Duw de zaadjes 15 mm diep in bevochtigde potgrond op 5 cm afstand van elkaar en geef ze water zodra de potgrond begint op te drogen. Na ongeveer zes weken zijn ze klaar om geoogst te worden. 
  • Dun ze uit als ze te dicht bij elkaar opgroeien. Radijsjes houden nu eenmaal van social distancing…

Bronnen
Vensterbank groente: de 11 beste groenten om binnen te kweken (maarnatuurlijk.be)

Binnen in huis salade kweken in de indoor moestuin - foodplanting.com
Hoe sla binnen groeien 15 stappen (met foto's) | Antwoorden op al uw "Hoe?" (minotauromaquia.com)
https://www.lovethegarden.com/be-nl/kweekgids/chilipeper-planten
https://nl.les-jardins-de-sanne.com/wintertomaten-tomaten-kweken-binnenshuis
Zelf thuis worteltjes kweken - Gezonder Leven
Tips voor het binnenshuis kweken van wortelen - Planten - 2021 (journeyhomestore.com)

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram