Hoe kan je kind het duimen afleren?

123-kind-slapen-duimen-05-15.png

dossier Baby’s worden geboren met een sterke zuigbehoefte. Die reflex is belangrijk om te overleven, want het helpt hen om voldoende voeding binnen te krijgen. Maar van zodra baby’s vast voedsel krijgen, verliest duimzuigen zijn functie. Als je baby na de leeftijd van 5 jaar nog steeds de gewoonte heeft om te duimen, wordt de kans op bepaalde problemen groter.

Lees ook: Is duimen of een fopspeen schadelijk voor het melkgebit?

Nadelige effecten
Duimen leer je het beste af tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar. Tot die leeftijd heeft het duimzuigen geen invloed gehad op het volwassen gebit. Als een baby nadien nog duimt, dan betekent het dat de zuigreflex een routine is geworden om gevoelens van troost, geborgenheid en veiligheid op te wekken. De kans bestaat dat je baby daardoor volgende problemen ontwikkelt:

verkeerde tonghouding. Dit kan een verkeerd slikgedrag tot gevolg hebben (met de tong tussen de tanden geperst);
scheef staan van de tanden en vervorming van de kaak;
mondademen (ademen door de mond in plaats van door de neus). Hierdoor kunnen vervelende klachten ontstaan, zoals verkoudheid, keel- en oorontsteking, slechthorendheid en tandbederf;
afname van aandacht en concentratie;
afwijkende spraak (slissen).

Lees ook: Wat is zuigflescariës en hoe kan je het voorkomen?

Hoe kan je het afleren?
Praat met je kind over het duimzuigen. De kans om succesvol te stoppen met de gewoonte is groter als je kind zelf wil ophouden en samen met jou de methode kan kiezen. Soms is geen aandacht besteden aan duimzuigen al genoeg om het gedrag te stoppen, vooral als je kind duimzuigen gebruikt om aandacht te krijgen. Als negeren niet werkt, probeer dan een van volgende technieken:

Gebruik positieve bekrachtiging. Prijs je kind of geef kleine beloningen als hij of zij niet duimzuigt, zoals een extra verhaaltje voor het slapengaan of een uitstapje naar het park. Stel haalbare doelen: spreek bijvoorbeeld af dat je kind een uur voor het slapengaan niet zal duimzuigen. Plak stickers op een kalender om de dagen te noteren waarop je kind erin geslaagd is om niet te duimen.
Bepaal wat de triggers zijn. Als je kind op zijn of haar duim zuigt als reactie op stress, zoek dan uit wat het echte probleem is en bied troost op andere manieren, bijvoorbeeld met een knuffel of geruststellende woorden. Je kan je kind ook een kussen of knuffeldier geven om in te knijpen.
Als je kind zonder nadenken op zijn of haar duim zuigt - en niet om aandacht te krijgen - herinner er dan voorzichtig aan dat hij of zij moet stoppen. Maar scheld je kind niet uit, geef geen kritiek en maak hem of haar niet belachelijk.

Voor sommige kinderen is duimzuigen een heel moeilijke gewoonte om te doorbreken. Probeer je dus niet te veel zorgen te maken als stoppen niet meteen lukt. Te veel druk uitoefenen op je kind om te stoppen met duimzuigen, zal het proces alleen maar vertragen.

Bronnen:
https://www.tandarts.be
https://www.mayoclinic.org
https://www.hopkinsmedicine.org

Lees ook: Slaapcoach: 'Een goed slaapritueel kan veel slaapproblemen vermijden'

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram