Tien mogelijke oorzaken van flauwvallen

123-duizel-flauwte-sync-9-26.jpg

dossier Flauwvallen is meestal onschuldig. Het is doorgaans het gevolg van een bloeddrukval die je lichaam vanzelf herstelt. Het is echter wel ernstig, als er een onderliggende aandoening aan de basis ligt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Dehydratatie
Als je niet genoeg drinkt of als je te veel vocht verliest, bestaat de kans dat je dehydrateert of uitdroogt. Je zenuwstelsel kan je bloeddruk dan niet goed controleren, waardoor een bloeddrukval kan optreden. Hou daarom je plas in de gaten. Als die niet helder is, is het verstandig om wat meer te drinken.
Lage bloedsuikerspiegel
Een lage bloedsuikerspiegel of hypoglycemie kan je duizelig, beverig, moe en verward maken en je zicht vertroebelen. Meestal kan je dit probleem verhelpen als je een paar gram koolhydraten uit sap of snoep haalt. Doe je dat niet, dan kan je flauwvallen.
Diabetes
Een hoge bloedsuikerspiegel als gevolg van diabetes kan de zenuwen in je lichaam beschadigen die helpen om je bloeddruk op peil te houden. Dat kan leiden tot een ongewoon lage bloeddruk, waardoor je flauwvalt.

Lees ook: Hoe meet je zelf je bloeddruk en wat betekent het resultaat?

Medicatie
Soms is flauwvallen een bijwerking van medicatie. Medicijnen tegen hoge bloeddruk en antidepressiva bijvoorbeeld hebben invloed op de manier waarop je hart en bloedvaten reageren als je rechtstaat. Ook insuline - dat wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen als je diabetes hebt - kan flauwvallen veroorzaken.
Beroerte
Bij een beroerte is de normale bloedvoorziening van de hersenen verstoord. Symptomen zijn: naar achteren rollende ogen, schokkerige bewegingen en je kan minutenlang bewusteloos zijn. Ook kan je de controle over je blaas verliezen, lichtflitsen zien of ongewone geuren of smaken ervaren zonder duidelijke oorzaak. Contacteer je arts als je een beroerte vermoedt.
Rechtstaan
Als je flauwvalt bij het rechtstaan, kan je lijden aan een aandoening die posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS) wordt genoemd. Dan neemt je polsslag te veel toe als je opstaat of gaat zitten. Daardoor kan je je ziek of duizelig voelen. Je kan ook beginnen te trillen of zweten, je hart kan een slag overslaan, en je kan flauwvallen. Het kan helpen om veel te drinken, cafeïne en alcohol te beperken en langzamer recht te staan. Je arts kan medicijnen voorschrijven om de aandoening te behandelen.
Hartproblemen
Beschadigde hartspieren, geblokkeerde of vernauwde bloedvaten en andere problemen met de hartspier kunnen ervoor zorgen dat er niet genoeg zuurstofrijk bloed naar de hersenen kan stromen, waardoor je kan flauwvallen. Dat kan heel plots gebeuren, soms herhaaldelijk over een periode van weken. Als je een hartaandoening vermoedt, contacteer dan meteen je arts. Ook als je andere symptomen hebt zoals pijn op de borst, hartritmestoornissen of vermoeidheid.

Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Vasovagale syncope
Bij vasovagale syncope overreageert je lichaam op de aanblik van bloed, plotselinge intense emotie, angst voor verwondingen, of iets anders dat je schokt. Je hartslag vertraagt terwijl de bloedvaten verwijden en het bloed zich verzamelt in je benen, weg van je hersenen. Vlak voordat het gebeurt, kan je last hebben van koude, klamheid, bleekheid en misselijkheid. Als je het gevoel hebt dat je flauw kan vallen, ga dan liggen en til je benen op.
Hyperventilatie
Als je hyperventileert, heb je het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt, dus begin je sneller in te ademen. Hoewel het onduidelijk is waarom, krimpen hierdoor de bloedvaten rond je hersenen, waardoor je minder zuurstof krijgt, licht in je hoofd wordt en mogelijk flauwvalt. Angst is meestal de oorzaak en niet zozeer een lichamelijk probleem.
Alcohol drinken
Alcohol drinken zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten, wat kan leiden tot een daling van je bloeddruk. Je kan flauwvallen als je zo veel drinkt dat je een gevaarlijk hoog bloedalcoholgehalte bereikt.

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.cm.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.huisarts.nl

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram