Gratin italien

123-h-gratinitalien-07-21.jpg

recepten

Een gerecht geïnspireerd op een gratin dauphinois, maar afgewerkt met een vulling op zijn Italiaans. Warme gesmolten kaas en gekookte (of gedroogde) ham, het blijft een goddelijke combinatie! 

Bij gratin dauphinois worden er rauwe aardappelschijfjes gebruikt. Vlak voor ze in de oven gaan, worden ze overgoten met een heet mengsel van room en melk. Met een koude vulling zoals deze hebben de aardappelen het moeilijk om te garen. Daarom worden er hier voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt.

Dit gerecht laat zich prima combineren met een fris groen slaatje (bijvoorbeeld rucola, little gem, avocado, verse kervel of wat het seizoen te bieden heeft) op smaak gebracht met een dressing op basis van olijfolie, balsamicoazijn en verse kruiden. 

Voor een ovenschotel van 20x25 cm (2 grote porties)
200 g kerstomaten
300 g champignons
klontje boter
150 g mozzarella + 50 g geraspte mozzarella
1 teentje knoflook
melk
Italiaanse specerijenmix
olijfolie
500 g voorgekookte aardappelschijfjes
2 dikke plakken gekookte natuurham
50 g geraspte Parmezaanse kaas
2 takjes tijm
1 handvol basilicum
peper en zout

Wat je vooraf kunt doen
  • Laat de oven voorverwarmen op 180 °C.
  • Halveer de kerstomaten en verwijder de pitjes. Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze in een klontje boter. Snijd de mozzarella in plakjes. Halveer het teentje knoflook en plet de helften met een mes.
  • Roer de mascarpone los met flink wat melk tot hij net vloeibaar is. Breng op smaak met de Italiaanse specerijenmix, peper en zout. 
  • Wrijf een ovenschaal in met de geplette knoflook en wat olijfolie en laat de knoflookrestjes in de schotel. Schik de helft van de aardappelschijfjes erop als dakpannetjes en lepel de helft van het mascarponemengsel erover. Wrijf het open tot de aardappelen net helemaal bedekt zijn. Leg daarop de gekookte ham en strooi de Parmezaanse kaas erover. Bedek die met de kerstomaten, de tijmnaaldjes en snippers basilicum. Schik daarop de plakjes mozzarella en de gebakken champignons.
  • Eindig met een laag aardappelschijfjes en bedek ze met de rest van de mascarpone. 
  • Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.

Voor je aan tafel gaat
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bestrooi de ovenschotel met de geraspte mozzarella en besprenkel met wat olijfolie. Zet ongeveer 10 minuten in de warme oven. Zet de laatste minuten ook de ovengrill aan voor een mooi bruin korstje.


Liever een supersnelle versie?
Vervang de aardappelen dan door 1 laag verse gevulde pasta die je onderaan in de ovenschaal legt. 
Vervang de kerstomaten eventueel door tomatentapenade en koop voorgesneden champignons die je rauw in de ovenschaal legt. Bak deze combinatie 30 minuten op 180 °C.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram