Nieuwe antilichaamtherapie als aanvulling of alternatief voor coronavaccin

unspl-m-labo-15-7-21.jpg

nieuws De huidige vaccins bieden geen 100% bescherming tegen COVID-19 en bovendien kiest niet iedereen ervoor om zich te laten inenten. Een onderzoekslaboratorium van het UZ Gent heeft daarom een antilichaamtherapie ontwikkeld die als aanvulling óf alternatief ingezet kan worden, op het eerste zicht ook tegen de deltavariant.


Prof. Dr. Linos Vandekerckhove: “Vaccinatie is heel effectief, maar spijtig genoeg vallen er bepaalde mensen uit de boot. Denk maar aan iemand die recent chemotherapie kreeg of om andere redenen geen goede antistoffen aanmaakt. Voor hen blijft de ontwikkeling van andere therapieën heel belangrijk.”

Lees ook: Afvalwater verraadt besmetting met COVID-19 nog voor de eerste symptomen

Nieuwe, succesvolle antilichaamtherapie
Bij een besmetting met het coronavirus, maken de witte bloedcellen antilichamen aan. Het onderzoekslaboratorium van Prof. Vandekerckhove is erin geslaagd om uit het bloed van herstelde COVID-19-patiënten de antilichamen te selecteren die in de laagst mogelijke dosis toegediend kunnen worden en dan nog altijd het virus onschadelijk maken. Die antilichamen kunnen op grote schaal nagemaakt worden en dan toegediend worden als 'antilichaamtherapie'. Opvallend is dat het gaat om ‘unieke’ antistoffen, die nog niet gebruikt worden in andere, bestaande antilichaamtherapieën, maar wel even goede en in sommige gevallen zelfs betere resultaten boeken. Dat staat in een nieuwsbericht op de website van UZ Gent.  

Lees ook: Waarom overlijden meer mannen dan vrouwen aan het coronavirus?

Preventief én als behandeling, als aanvulling of ter vervanging van vaccin
De therapie kan zowel therapeutisch als preventief gebruikt worden, al dan niet in combinatie met de bestaande vaccins. Dat is goed nieuws voor mensen die geen coronavaccin wilden of konden krijgen én voor mensen met een verminderde weerstand. “Al van in het begin hebben we ingezet op gebruik van plasma van personen die COVID-19 hebben doorgemaakt bij patiënten die zelf onvoldoende weerstand konden bieden aan het virus. Nu hebben we deze behandeling verder verfijnd om meer mensen zeer veilig te behandelen,” vertelt Delphine Acar van het onderzoeklabo. 

De therapie werd intussen al getest op hamsters, met succes. De antilichamen bleken doeltreffend bij het genezen van COVID-19, ook wat betreft de deltavariant. Van zodra de antilichaamtherapie op grote schaal geproduceerd kan worden, kan een fase 1-studie met testpersonen van start gaan.

Lees ook: Het grotsyndroom: moeite om het ‘normale’ leven op te pakken

Bronnen:
https://www.uzgent.be
https://www.youtube.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram