Kaakchirurgie: welke behandelingen zijn er?

dossier

Kaakchirurgie of stomatologie is een gespecialiseerde tak binnen de geneeskunde die bestaat uit heelkundige ingrepen op het kaakbeen en de omgevende weefsels. Kaakchirurgie beslaat een brede waaier aan pathologieën en behandelingen.

De verschillende deelgebieden zijn:

Dentoalveolaire chirurgie

Dentoalveolaire chirurgie duidt op chirurgische ingrepen aan de boven- en onderkaak, met name aan het deel van de kaak waar de tanden en kiezen zich bevinden. Voorbeelden van dentoalveolaire chirurgie zijn het verwijderen van (verstands)kiezen, het wegnemen van een wortelrest in de kaak of een wortelpuntbehandeling.

Preprothetische chirurgie

Preprothetische chirurgie kan nodig zijn als de chirurg een kunstwortel (implantaat) wil plaatsen. Er moet namelijk voldoende fundament of bot aanwezig zijn, alvorens die ingreep mogelijk is. Aan de hand van botgreffen (lichaamseigen of kunstbot) op verschillende plaatsen in de mond kan men het botvolume vergroten.

Tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten zijn vast verankerde tandprotheses die een oplossing kunnen bieden als je één of meerdere tanden of kiezen ontbreekt. Tandimplantaten worden in het kaakbeen aangebracht en vergroeien daar met het botweefsel en de andere weefsels, zodat ze de functie overnemen van de natuurlijke tandwortel. Om deze methode te kunnen toepassen moet er wel voldoende bot aanwezig zijn. Als dat niet het geval is, zal de chirurg eerst voldoende botvolume creëren om de ingreep mogelijk te maken.

Orthognatische chirurgie

Orthognatische chirurgie is een combinatiebehandeling van orthodontie en chirurgie. Deze vorm van chirurgie is nodig als door een onregelmatige kaak- en tandstand de normale kaakfuncties in het gedrang komen. Daardoor kunnen namelijk klachten ontstaan als pijn in de kaken, kaakgewrichten en tanden, slecht kunnen kauwen en moeilijkheden om de mondhygiëne op peil te houden (poetsen, flossen). Met orthognatische chirurgie verhelpt men die klachten, zodat op lange termijn de kauwfunctie bewaard blijft.

Traumatologie van het gelaat

Na een ongeval of geweld (trauma) kunnen er fracturen zijn aan het aangezicht of beschadiging van de huid en weke delen. Een plastisch chirurg kan deze verwondingen corrigeren. Nadien kan een Faciaal centrum eventueel nog esthetische en functionele correcties van littekens uitvoeren.

Oncologische chirurgie van hoofd en hals

Hoofd-halsoncologie richt zich op de diagnostiek, behandeling en nazorg van patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied. Deze regio van het lichaam omvat alle lichaamsdelen boven de sleutelbeenderen, behalve de hersenen, de ogen, de schildklier en de wervelkolom. Door de anatomie en de vele functies is het een ingewikkeld gebied, waardoor ook de behandeling zeer complex is. 

Plastische en reconstructieve chirurgie van hoofd en hals

Reconstructieve chirurgie spitst zich toe op het herstellen van aangeboren of verworven verminkingen van het lichaam. Bij elke reconstructieve ingreep komt ook esthetische chirurgie aan bod. Mogelijke reconstructies zijn: behandeling van brandwonden, borstreconstructies, reconstructies van de bovenste of onderste ledematen en behandeling van doorligwonden.

Bronnen:
https://www.uzleuven.be/nl/mond-kaak-en-aangezichtschirurgie
https://www.imedpub.com/journal-oral-medicine/
https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/specialisme/hoofd-hals-chirurgische-oncologie
https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/plastische-heelkunde/faciaal-centrum

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram