Giardiasis: symptomen, preventie en behandeling

123-zwemmen-gevaar-verdr-zwemband-07-15.jpg

dossier Giardiasis is een infectie die veroorzaakt wordt door de Giardia lamblia-parasiet. Deze eencellige parasiet huist in de binnenkant van de dunne darm en wordt verspreid door contact met besmette mensen of huisdieren, door het eten of drinken van besmet voedsel en door te zwemmen in besmet water.

Een besmetting kan op elke leeftijd voorkomen, maar bij jonge kinderen is het risico het hoogst. Infecties met Giardia lamblia zijn ook seizoensgebonden: ze treden vaker op in de late zomermaanden en in de herfst. 

Giardiasis komt overal ter wereld voor, maar in ontwikkelingslanden duikt de parasiet beduidend meer op. Ter vergelijking: in westerse landen treft giardiasis 0,5 tot 7% van de bevolking, terwijl in ontwikkelingslanden tot de helft van de bevolking een besmetting oploopt.

Lees ook: Dreigt er een comeback van difterie?

Symptomen
De symptomen van een infectie variëren zeer sterk: sommige mensen blijven gespaard van klachten terwijl anderen krijgen af te rekenen met ernstige maagdarmlast. Diarree en krampen zijn de meest voorkomende klachten. Daarnaast kan je ook last krijgen van een opgeblazen buik, misselijkheid, winderigheid en vettige, stinkende ontlasting.

De eerste symptomen treden doorgaans 1 à 3 weken na de infectie op. Onbehandeld kan de infectie chronisch worden. In de chronische vorm zijn de symptomen van giardiasis dezelfde als in de acute vorm, maar van een mildere aard. Symptomen van darmlast en symptoomvrije periodes wisselen elkaar dan af. Bovendien bestaat er bij chronische giardiasis een groter risico op complicaties zoals lactose-intolerantie, ontsteking van de pancreas of galwegen.

In zeldzame gevallen kan giardiasis leiden tot groeistoornissen bij kinderen, huidaandoeningen en oog- of gewrichtsontstekingen.

Lees ook: Slechte voeding maakt jongeren 20 cm kleiner

Preventie
Een goede hygiëne is zeer belangrijk om besmetting met de parasiet te voorkomen. Was daarom altijd je handen voor het eten en na een toiletbezoek.
Ook kan het helpen om water te filteren of enkele minuten te koken voor consumptie.
Hygiënische maatregelen zijn met name erg belangrijk bij grote groepen kinderen, bijvoorbeeld in kleuterscholen of crèches. Daar is het aangewezen om het toilet grondig schoon te maken, de handen te wassen voor het eten en het speelgoed te reinigen en ontsmetten.

Lees ook: Bescherm jezelf tegen infecties: zo was je je handen correct

Behandeling
Bij symptomen van giardiasis zal je arts in eerste instantie een stoelgangonderzoek uitvoeren. Daarmee kan hij ook andere parasieten opsporen die gelijkaardige symptomen veroorzaken. Toch is Giardia lamblia in een stoelgangonderzoek niet altijd zichtbaar, bijvoorbeeld bij recente infecties. Daarom is het belangrijk om bij een negatief resultaat en aanhoudende klachten het onderzoek te herhalen. Een minder conventionele methode om de parasiet op te sporen, is een endoscopisch onderzoek van de dunne darm.

Als je arts de diagnose heeft gesteld, zal hij een antiparasitair middel voorschrijven (metronizadol). In de meeste gevallen verdwijnen de klachten dan na enkele dagen.

Na 1 en na 2 maanden voert je arts het beste een controle van de stoelgang uit om te kijken of de parasiet verdwenen is. Als dat niet zo is, zal hij een langere kuur voorschrijven of overschakelen op een ander medicijn.

Bronnen:
https://www.kindengezin.be
https://lci.rivm.nl
https://www.henw.org
https://www.gezondheidenwetenschap.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram