Natuurlijke remedies om insecten uit je buurt te houden

dossier

Een vliegenraam of -gordijn is de ideale oplossing om je huis ’s zomers vrij te houden van insecten, maar hoe pak je dat probleem aan in je tuin? Waarmee kan je al die irriterende of prikkende zoemers uit je buurt houden wanneer je buiten eet of geniet van een loungy avond op je terras?

Er zijn tal van insectenwerende sprays die zeer doeltreffend werken, maar niet iedereen heeft er zin in om chemische bestrijdingsmiddelen op zijn huid aan te brengen en bovendien zijn ze niet altijd zonder gevaar en ook niet geschikt voor iedereen.

Lees ook: Waarschuwing tegen het gebruik van insectenwerende middelen op basis van DEET

Planten met een reukje aan

f123-h-kamille-08-19.jpg
Gelukkig bestaan er ook natuurlijke remedies om die ongewenste vliegende en kruipende zomergasten zoveel mogelijk op afstand te houden, bijvoorbeeld met planten. Bepaalde heesters, bloemen of kruiden verspreiden namelijk een geur die afstotend werkt voor de beoogde doelgroep. Muggen bijvoorbeeld houden niet van citroenmelisse, citroenverbena, pepermunt, Afrikaantjes (in de volksmond ook stinkertjes genoemd), lavendel en (in mindere mate ook niet van) citroengeranium.
Er zijn zo allerlei soorten groen die je kunt inzetten om de beestjes buiten je perimeter te houden. Bovendien geven ze je terras meteen een fleurige toets en de kruiden kan je ook in de keuken gebruiken.
We zetten hier even op een rijtje met welke planten en kruiden je welke insecten kunt weren.

Alsem (Artemisia): mieren, wespen

Basilicum (Ocimum basilicum): vliegen, muggen

Goudsbloem (Calendula officinalis): allerlei insecten, ook muggen

Kattenkruid (Nepeta): bepaalde soorten kevers (o.a. Coloradokever), mieren, muggen en kakkerlakken.
Het houdt ook bladluizen op afstand, wat meegenomen is voor je andere planten. De plant trekt wel katten aan, ze heeft haar naam niet gestolen... 
Je kunt ook meteen kattenkruidolie kopen om muggen af te stoten.

Kamille (Matricaria chamomilla): alle vliegende insecten

Lavendel (Lavandula): motten, vliegen, muggen

Citroentijm (Thymus citriodorus), -melisse (Melissa officinalis), - gras (Cymbopogon citratus) en –verbena (Aloysia citrodora): muggen. Alles wat in de buurt van citroen komt is niet de heug van de mug. Citroenmelisse, een familielid van de munt, plant je wel best in potten als je zijn weelderige en enthousiaste groei binnen de perken wilt houden.

Oostindische kers (Tropaeolum majus): tal van keversoorten

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis): slakken, muggen

Salie (Salvia officinalis): muggen

Pepermunt (Mentha spicata): vliegen, motten, mieren, kevers, wespen, muggen, spinnen

Boerewormkruid (Tanacetum vulgare): mieren, tal van kever- en vliegsoorten

Je kunt als extra voorzorgsmaatregel ook een paar blaadjes van de plant kneuzen en je blootgestelde huid ermee inwrijven. Basilicum werkt enkel tegen muggenlarven, die worden erdoor vergiftigd. Maar als je kruidentuintje vol basilicum staat, zullen er ook minder muggen afkomen om daar hun eitjes te leggen.

Ben je de gelukkige bezitter van een notelaar (okkernoten) of lindeboom, dan zit je veilig onder het bladerdek omdat de geur van de bladeren insecten afstoot. 

Puur natuur en insect proof

Niet alleen met planten kan je je terrein afbakenen, er zijn ook andere natuurlijke middeltjes die je kunt inzetten tegen bezoek van insecten.

- Muggen bijvoorbeeld zijn geen liefhebber van knoflook en azijn. Je kunt je insmeren met een laagje geurige appelazijn of eens wat vaker knoflook gebruiken om je huid tegen die akelige bloedzuigers te beschermen. Evenals vliegen houden ze ook niet van wind of tocht. Met een ventilator in de buurt zit je dus ook safe. En citronellakaarsen of wierook hebben eveneens een afstotend effect.

Wespen kan je dan weer bannen door de geur van koffie en kruidnagel. Doe een paar kruidnagels in een potje en giet er kokend water over om de aroma’s vrij te maken of steek ze in het vruchtvlees van een gehalveerde citroen. Je kunt natuurlijk ook een decoratieve glazen wespenvanger kopen waarin je een bodem zoete limonade of cola giet om de beestjes aan te trekken en ze naar de ‘wespenhemel’ te helpen.

Geen toegang tot etensresten en stilstaand water

Ook zonder extra attributen kan je heel veel ongemak voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen lokspijs of water voor de beestjes in je buurt ligt.

- Muggen leggen hun eitjes het liefst in stilstaand water en ook vliegen vertoeven er graag rond. Zorg er dus voor dat het deksel van je regenput tot op de millimeter is afgesloten en maak je dakgoot tijdig schoon zodat het water niet blijft staan na een fikse regenbui. Bedek watertonnen met een deksel en laat geen water in je gieter of een emmer staan. Bevolk je vijver met goudvissen, ze eten de larven op, en voorzie hem van een pompje dat het water in beweging houdt.


- Mieren, wespen en vliegen komen enthousiast af op zoet en vlees. Let erop dat je de tafel meteen afruimt na een maaltijd en dat alle etensresten en kruimels worden verwijderd. Gooi fruitschillen en –resten meteen in een afgesloten bak, daarmee hou je ook fruitvliegjes uit de buurt. Heb je een buitenkeuken, maak dan ook het werkblad schoon na elk gebruik. Laat geen vaat of lege flessen slingeren en laat geen afwaswater in de spoelbak staan.

En als je ondanks al die maatregelen toch nog door vliegende insecten wordt geplaagd, kan je een elektrische insectenlamp kopen die de beestjes aantrekt en elektrocuteert.

Hou je tuin netjes

123-kruiden-pepermuntolie-07-.jpg
Ben je geen fan van spinnen, dan kan je maar beter alle rommel uit je tuin verwijderen. Spinnen vinden het fijn om zich te verstoppen in tuinafval zoals grasresten, dode bladeren, hout, lege bakken … Ook hoog gras en onkruid vinden ze prima als buitenverblijf.
Spinnen kun je buiten (of binnen) ook op afstand houden met de geur van citroen of kaneel of met pepermuntolie die je laat verdampen. Voor gebruik binnenshuis kan je de olie mengen met afwasmiddel en water, in een verstuiver doen en er alle kieren en openingen mee besproeien.

Bronnen: Life by essent, Rentokil, Tuinland, Tuin en Balkon, Wikihow, Knack Lifestyle

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram