Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?

123-vr-buikpijn-menstr-endom-02-19.jpg

nieuws Naar schatting negen op de tien jonge vrouwen kampen in mindere of meerdere mate met menstruatieklachten (dysmenorroe), terwijl één op de tien er heel veel last van heeft. Klachten manifesteren zich meestal als onafgebroken krampende pijn, maar ook hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en braken kunnen optreden. De pijn is soms zo ernstig dat het sociaal leven, de relatie en de levenskwaliteit van een vrouw belemmerd worden. 35% van de jonge vrouwen met dysmenorroe zou om die reden afwezig zijn van school en 42% van de werkende vrouwen zou hun job niet kunnen uitvoeren.


Lees ook: Menstruele of hormonale migraine: wat kan je eraan doen?

Tegen pijnlijke maandstonden bestaat vooralsnog geen doeltreffende behandeling, al kunnen de symptomen wel verlicht worden met pijnstillers of ontstekingsremmers. Op die manier wordt het prostaglandineniveau in het baarmoederslijmvlies verlaagd. Prostaglandinen zijn hormoonachtige stoffen die tijdens de menstruatieperiode kunnen toenemen, waardoor je pijn voelt. Naast pijnmedicatie kan je ook hormonale middelen gebruiken die de menstruatiecyclus reguleren en onderdrukken, zoals de anticonceptiepil.
Even efficiënt als ontstekingsremmer
Het gunstige effect van beweging op pijn werd vroeger al bevestigd in kleinschalige studies. Meer recent heeft de Engelse Cochranegroep in een overzichtsstudie tien verschillende onderzoeken samengebracht waarin 754 vrouwen jonger dan 25 jaar betrokken waren. Negen onderzoeken vergeleken het effect van bewegen op menstruatiepijn met niet-bewegen. Één studie vergeleek bewegen met het nemen van ontstekingsremmers.

De vrouwen in het onderzoek deden drie maal per week aan sport gedurende 45 tot 60 minuten. Zowel sporten aan lage intensiteit (bv yoga) als aan hoge intensiteit (bv aerobics) werden beoefend. Uit de studie bleek dat al deze vormen van beweging een gunstige invloed hebben op de intensiteit van menstruatiepijn. De sportende vrouwen evalueerden hun graad van pijn namelijk als een kwart lager dan de niet-sportende vrouwen. Sporten blijkt dus een vergelijkbaar effect te hebben op pijnvermindering als een onstekingsremmer, maar dan zonder de schadelijke nevenwerkingen.

Om het pijnverlagende effect te bekomen, hoef je niet te sporten tijdens de menstruatiedagen zelf. Het gaat erom een sportieve levensstijl na te streven. Of hetzelfde effect geldt voor vrouwen ouder dan 25, kan dit onderzoek niet bevestigen, aangezien enkel jongere vrouwen onderwerp waren van de studie.

Bronnen:
https://www.evidentlycochrane.net
https://richtlijnen.nhg.org

Lees ook: Premenstrueel syndroom (PMS): meer dan ongemak bij ongesteldheid

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram