Boulimie: symptomen, gevolgen en behandeling

123-vr-meisje-buikpijn-ziek-menstr-03-17.jpg

dossier Personen met de eetstoornis boulimia nervosa of kortweg boulimie zijn obsessief bezig met hun gewicht en lichaamsvorm, en oordelen streng over zelfwaargenomen gebreken. Tijdens herhaalde episodes van eetbuien (minstens twee keer per week) verliezen ze alle controle over hun eetgedrag, en proberen daarna het ingenomen voedsel kwijt te geraken door geforceerd te braken en/of laxeermiddelen en plaspillen te nemen. Daarnaast bewegen ze soms overmatig om de overtollige calorieën kwijt te raken. Typisch voor een eetstoornis is dat de relatie met eten een manier is om controle te hebben over het uiterlijk

Van alle eetstoornissen komt boulimie het vaakst voor. Voornamelijk adolescente meisjes tussen 16 en 20 jaar kampen met boulimie. De ziekte treft tien tot vijftien keer meer meisjes dan jongens. 2% tot 10% van de mensen met boulimia nervosa overlijdt, naar schatting één derde door zelfmoord en twee derde door lichamelijke complicaties.

Lees ook: Eetstoornis Arfid: wanneer voedsel angst inboezemt

Symptomen
  • Je bent veel bezig met je lichaamsvorm en gewicht
  • Je bent bang voor gewichtstoename
  • Je verstopt voedsel of bewaart het om later stiekem op te eten
  • Je hebt het gevoel dat je je eetgedrag niet onder controle hebt
  • Als je eet, eet je door tot het punt dat je misselijk wordt of pijn krijgt
  • Tijdens een eetbui eet je grotere hoeveelheden dan tijdens een normale maaltijd
  • Je dwingt jezelf om te braken of overmatig aan lichaamsbeweging te doen
  • Je gebruikt laxeermiddelen en/of klysma’s na het eten
  • Je gebruikt voedingssupplementen of kruiden die gewichtsverlies stimuleren

Lees ook: Pandemie treft ook specifiek mensen met eetstoornis

Gevolgen
De gevolgen van boulimie zijn verstrekkend en manifesteren zich op drie terreinen: emotioneel, sociaal en lichamelijk. 

Op emotioneel vlak kan je last krijgen van concentratiestoornissen, angstgevoelens en depressie. Je gedachten over eten en gewicht bepalen je humeur en routines. Lukt het niet de controle te bewaren over je eetgewoontes, dan krijgt je zelfbeeld een flinke deuk.
De sociale gevolgen uiten zich in bezorgdheid van familie en vrienden, wat vaak leidt tot conflict. Je raakt steeds meer geïsoleerd, omdat je het moeilijk vindt om samen te zijn met anderen. Je verliest belangstelling in werk, opleiding, familie en vrienden, zaken die je voordien belangrijk vond. Je behoefte aan intimiteit en seks neemt af.
Fysiek gezien zijn er ook consequenties. Door het braken of laxeren kan je lichaam uitdrogen, wat de kans verhoogt op hart- en nierfalen. Braken kan ook leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Je hormonen worden bovendien verstoord, waardoor je menstruatie onregelmatig wordt. Soms blijft ze zelfs helemaal uit. Het gebruik van laxeermiddelen kan je afhankelijk maken, of spijsverteringsproblemen veroorzaken. Ook kaliumgebrek komt voor, een van de belangrijkste doodsoorzaken bij mensen die overlijden aan boulimie.

Lees ook: Bigorexia: wanneer sporten ongezond wordt

Behandeling
Aangezien boulimie voortvloeit uit een laag zelfbeeld en dus niet enkel het eten an sich centraal staat, is de ziekte moeilijk te overwinnen. Bovendien komt de vraag naar hulp vaak laattijdig uit schaamte voor het probleem. Toch zijn er efficiënte behandelingen die het zelfbeeld kunnen aanpakken en een gezond voedingspatroon kunnen stimuleren.  

De behandeling bestaat uit het herstellen van de voedingstoestand en psychotherapie. Bij een hoge ernstgraad zal de huisarts doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum voor eetstoornissen. De behandeling van jongeren richt zich bij voorkeur op het hele gezin. Nadien biedt een individuele, ondersteunende en langdurige behandeling de grootste kans op herstel.

Soms schrijft een specialist medicatie voor om bijkomende symptomen van boulimie te bestrijden: antipsychotica en antidepressiva als de ziekte gepaard gaat met angst, obsessieve-compulsieve symptomen of psychotische symptomen. Daarnaast kan fluoxetine eetbuien en braken tegengaan.

Bronnen:
https://www.anbn.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.uzleuven.be
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram