Mag je met een nieuwe tatoeage in de zon?

123-vr-tattoo-hals-107-17.jpg

nieuws Als je een nieuwe tattoo hebt laten zetten, moet je uit de zon blijven tot de tatoeage volledig genezen is. Dat geldt ook voor permanente make-up van wenkbrauwen, lippen,...

• De genezing van een tatoeage of permanente make-up kan vier tot acht weken duren. Dat verschilt van persoon tot persoon, en is onder meer afhankelijk van de grootte en de plaats van de tatoeage. Zo geneest een tatoeage op de bovenarm bijvoorbeeld sneller dan een tatoeage op de voet. 

• Ook nadat de tatoeage volledig genezen is, blijft de huid lange tijd gevoeliger en moet je een zonnecrème met hoge beschermingsfactor gebruiken als je in de zon komt of onder de zonnebank wil gaan. 

Lees ook: Verzorgingstips voor een nieuwe tatoeage

Waarom mag je niet in de zon met een nieuwe tatoeage?

• De pas getatoeëerde huid is veel gevoeliger voor UV-straling (zon, zonnebank) dan normale huid. Een nieuwe tatoeage is eigenlijk een soort schaafwond. Bij blootstelling aan de zon kan je veel sneller verbranden. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Bovendien vertraagt het de genezing van de tattoo en kunnen er zelfs littekens ontstaan. Tot de wonde volledig genezen is, mag je er dan ook niet mee in de zon of onder de zonnebank. 

• De kleurstoffen kunnen onder invloed van zonlicht ook schadelijke stoffen afscheiden die een allergische reactie of andere problemen kunnen veroorzaken.

• De zon kan ervoor zorgen dat de tattoo minder mooi geneest en dat kleuren vervagen. Vooral kleuren zoals rood en roze zijn hier heel gevoelig voor, maar ook andere kleuren kunnen vervagen door de zon. 

• In een Deense studie (de 'Beach Study') kloeg 42 procent van de onderzochte personen met een tattoo over jeuk en zwelling na het zonnen. Dit komt vooral voor bij zwarte, rode en blauwe tatoeages, maar kan ook bij andere kleuren optreden.

• Een getatoeëerde huid zweet minder goed als intacte huid. Uit Amerikaans onderzoek in het vakblad Medicine & Science in Sports & Exercise blijkt namelijk dat uitgebreide tattoos op arm, bovenlichaam en nek de zweetproductie verminderen. Mogelijks worden de zweetkliertjes beschadigd tijdens het aanbrengen van de tatoeages of als gevolg van de gebruikte inkten. Of dit bij zware inspanning ook het risico verhoogt op oververhitting of een hitteslag, is evenwel niet bekend. 

Lees ook: Waarom moet je bij MRI-scans tatoeages melden?

Praktische tips

• Volg nauwgezet de nazorginstructies van de tatoeëerder.

• Vermijd tatoeages op huiddelen die sterk blootgesteld worden aan de zon, zoals aangezicht, handen, onderarm, schouders...

• Een nieuwe tatoeage moet je tijdens de eerste weken volledig afdekken met kleding als je in de zon komt, tot de tattoo volledig genezen is. Zorg er wel voor dat de tatoeage niet in aanraking komt met vieze, strakke of pluizige kleding die in de wond kan plakken.

• Dek je tattoo ook af als je op een terrasje zit, zelfs in de schaduw, of met je arm uit het raam rijdt, enzovoorts.

• Op een nieuwe tattoo mag je de eerste maanden geen zonnecrème gebruiken. De wonde moet eerst volledig genezen zijn. 

• Ook na volledige genezing moet je een tattoo altijd goed insmeren met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (minstens SPF 30 en UVA-bescherming) als je in de zon komt. Smeer je huid om de twee uur in zolang je in de zon blijft, zelfs op het einde van de dag. Bij zwemmen, wind en overmatig zweten verdwijnt de crème sneller van de huid, zodat je die ook vaker opnieuw moet aanbrengen.

• Het is dus geen goed idee om een tattoo te laten zetten op een evenement of als je enkele weken op vakantie bent in een (sub)tropisch land. Je mag er niet mee in de zon en je mag er ook niet mee zwemmen. Bovendien riskeer je allerlei infecties als de tatoeage in onbetrouwbare hygiënische omstandigheden gezet wordt. 

• Neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn na het zetten van een tatoeage. 

Lees ook: Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

Bronnen: 
https://www.health.belgium.be
http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl
http://journals.lww.com
https://estpresearch.org
www.eoswetenschap.eu


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram