Gezond op reis: tips en voorbereidingen

unsplash_reizen_man_rugzak_water.jpg

nieuws De prachtige Tran Quoc Pagode van Vietnam bezoeken, de Big Five bewonderen in het Masai Mara Reservaat in Kenia, de indrukwekkende tempels van Angkor in Cambodja ontdekken, overnachten in de Wahbi Sands woestijn in Oman of de adembenemende onderwaterwereld van de Rode Zee in Egypte verkennen: welke reisplannen je ook hebt, verdiep je van tevoren in de gezondheidsrisico’s die er zijn en de voorbereidingen die je moet treffen om ook op reis gezond te blijven.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Veel landen maken vaccinatie enkel verplicht voor reizigers die in de week voor aankomst in een land zijn geweest waar gele koorts voorkomt. Dit geldt ook voor een overstap van meer dan 12 uur in een risicoland. 

Voor veel bestemmingen buiten Europa worden wel enkele inentingen aanbevolen, zoals een vaccinatie tegen DPT (difterie, tetanus en polio), tegen hepatitis A en tegen BMR (bof, mazelen en rode hond). Afhankelijk van je reisschema en je persoonlijke situatie kunnen er nog meer vaccinaties nodig zijn. Bespreek voor vertrek met je arts welke voorzorgsmaatregelen en eventuele inentingen jij in jouw persoonlijke situatie het beste kunt nemen.

Andere voorzorgsmaatregelen om gezondheidsrisico’s te beperken

Naast het laten vaccineren zijn er nog enkele andere stappen die je tijdens je reis kunt nemen om het risico op ziekte te verkleinen.

Natuurlijk wil je ook de heerlijke gerechten die buitenlandse keukens te bieden hebben eens ontdekken. Doe dit echter wel met de nodige voorzichtigheid. Besmet voedsel kan niet alleen voedselvergiftiging veroorzaken, maar het kan ook hepatitis A of tyfus overbrengen, afhankelijk van waar je naartoe reist. Dat betekent dat je alleen warm en volledig gekookt voedsel moet eten, fruit en groenten die je zelf schilt, en enkel gepasteuriseerde zuivelproducten en dranken in flessen met een ongebroken zegel moet nuttigen.

Wees tijdens je reis ook op je hoede voor dieren, met name apen, honden en vogels - ook deze dieren kunnen ziektes, zoals rabiës, bij zich dragen en verspreiden.

Neem een reisapotheek mee

Als je op reis gaat, is het altijd handig om een reisapotheek bij je te hebben. Maar wat moet er allemaal in? Ongeacht de reisplannen is het verstandig om altijd ontsmettingsmiddel, steriel gaasverband, drukverband, een schaar, pincet, tekentang, wegwerphandschoenen, (blaren)pleisters, zalf tegen schaaf- en brandwonden en allergische reacties mee te nemen. Daarnaast neem je best ook iets mee tegen muggen. In veel landen komt immers chikungunya, dengue en zika voor. Dit zijn virussen die kunnen worden overgedragen door muggen. Een goede bescherming tegen muggenbeten (zoals het dragen van bedekkende kleding en het gebruik van DEET) is dan ook noodzakelijk. Zonnebrandcrème, after-sun en een zonnebril mogen ook zeker niet ontbreken als je naar een warme bestemming reist.

Wat er verder nog in de reisapotheek voorhanden moet zijn, verschilt per bestemming. Zo bestaat er in sommige landen een verhoogde kans op malaria. De huisarts kan je malariapillen voorschrijven. Raadpleeg bij symptomen zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn onmiddellijk een arts, want de ziekte is goed te genezen mits op tijd met de behandeling gestart wordt.

Controleer van tevoren of de medicijnen die je mee wilt nemen voldoen aan de voorwaarden voor de vrije invoer van medicijnen.

Juiste documenten mee op reis

Als je naar het buitenland reist, moet je je vaccinatiekaart meenemen. Tijdens de douanecontrole kan hierom worden gevraagd. Als je niet in het bezit bent van zo’n vaccinatiekaart kan je zelfs de toegang tot het land ontzegd worden. Het is bovendien handig om deze kaart te kunnen laten zien als je tijdens je reis naar het ziekenhuis moet.

Daarnaast heb je voor veel landen buiten Europa een visum nodig. Een visum is een toestemming om een land in te mogen reizen. Op deze manier kunnen landen alle reizigers screenen en ongewenste personen weren. Het visum kan tegenwoordig meestal online aangevraagd worden en wordt vervolgens per e-mail toegestuurd. Hiervoor hoeft dus niet langer een bezoek aan de ambassade of het consulaat te worden gebracht. Het gaat namelijk om een elektronisch visum (e-visum) dat digitaal aan het paspoort gekoppeld wordt. Soms is het voor het aanvragen van een e-visum ook nodig om enkele documenten, zoals een paspoortscan, pasfoto of visitekaartje te uploaden. De reistoestemmingen die voor de Verenigde Staten en Canada nodig zijn, heten respectievelijk ESTA en eTA. De luchtvaartmaatschappij kan op basis van de paspoortgegevens controleren of reizigers in het bezit bent van een geldig ESTA of eTA.

De luchtvaartmaatschappij kan op basis van de paspoortgegevens controleren of reizigers in het bezit bent van een geldig ESTA of eTA.


Soms kan bij aankomst op het vliegveld een medewerker van de immigratiedienst je om een reisschema vragen. Zorg daarom dat je in je handbagage een schema meeneemt waarop alle geboekte vluchten en gereserveerde hotelovernachtingen staan.

In samenwerking met VisumBuitenland.be

Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram