“Voldoende beweging verhoogt succes van vaccinatie bij infectieziekten tot 40 procent”

123-oudere-man-wandelen-12-16.jpg

nieuws Een wereldwijde studie heeft aangetoond dat regelmatig bewegen niet alleen de kans op sterfte door infectieziekten met 37% verkleint, maar ook het effect van vaccinaties vergroot. Sinds de coronapandemie bewegen we echter mínder, meldt Gezond Leven, en dus richt de organisatie zich naar de overheid: “Maak van beweging nu een topprioriteit.”

“Sommige media rapporteren dat we tijdens de pandemie meer zijn gaan wandelen en fietsen in de vrije tijd. Maar grote peilingen tijdens deze pandemie, zoals de COVID-19 gezondheidsenquête en de motivatiebarometer, bevestigen keer op keer dat het aandeel volwassenen dat voldoende beweegt, een stuk lager blijft dan voor de pandemie: 50% van de volwassenen in Vlaanderen bewoog in maart 2021 voldoende, volgens de meest recente COVID-19 gezondheidsenquête. Een percentage dat significant lager ligt dan in 2018 (56%)”, zo staat te lezen op de website van Gezond Leven.

Lees ook: ‘Elke stap telt’, benadrukt nieuw officieel bewegingsadvies

Effect op immuunsysteem
De enquête rekende ook verplaatsingen en werk als beweging, dus waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal volwassen dat voldoende beweging had nog lager dan 50%. Nochtans is bewegen extra belangrijk in coronatijden. Hoofdonderzoeker Sebastien Chastin van Glasgow Caledonian University, die een systematische review van zo’n 16.700 wereldwijde studies coördineerde, zegt dat wie regelmatig beweegt 31% minder kans loopt op infectieziekten zoals Covid-19, en ook 37% minder kans heeft om te sterven aan de gevolgen van zo’n ziektes.
Effect op vaccinatiesucces
Regelmatig bewegen, dat wil zeggen zo’n 150 minuten per week, heeft bovendien niet enkel een grote impact op ons immuunsysteem. Het kan ook de effectiviteit van vaccinaties tegen infectieziekten verhogen met 20 tot 40 procent. Personen die regelmatig bewegen, hadden namelijk een hogere concentratie van antilichamen in het bloed na een vaccinatie, in vergelijking met fysiek inactieve personen.

Een weekje voor de prik eens gaan lopen, zal helaas niet volstaan, je zou al gedurende 20 weken voor de vaccinatie regelmatig moeten bewegen om de voordelen ervan te plukken. “Deze bevinding is zeer actueel in het licht van de vaccinatiecampagnes tegen COVID-19. Niet enkel dit jaar, maar zeker ook de volgende jaren: er wachten ons nog vaccinatierondes”, aldus Gezond Leven.

Lees ook: Waarom val je niet af, ook al sport je 3 keer per week?

Oproep aan politiek en overheid
“Beleidsmakers moeten nu prioriteit maken van veel meer bewegingspromotie en meer bewegingskansen voor iedereen”, besluiten de onderzoekers. Gezond Leven benadrukt al langer de beschermende kracht van beweging tegen COVID-19, maar vraagt ook “veilige versoepelingen die meer beweging(svrijheid) aanmoedigen tijdens en na de pandemie, extra campagnes die het belang van bewegen in de kijker zetten en een gezond omgevingsbeleid, waarbij een uitgebreid beweegaanbod en het ontwerp van onze publieke ruimte dagelijks bewegen veel makkelijker moet maken.”

Bronnen:
Wereldwijde studie: "Voldoende beweging verhoogt vaccinatiesucces"
Zesde COVID-19-Gezondheidsenquête. Eerste resultaten
Effects of Regular Physical Activity on the Immune System, Vaccination and Risk of Community-Acquired Infectious Disease in the General Population: Systematic Review and Meta-Analysis

Lees ook: Coronavirus: waar moet je op letten na vaccinatie

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram