UZ Brussel opent PCOS-kliniek

123-baarmoeder-eierstok-10-24.jpg

nieuws Sinds kort bundelt het UZ Brussel de multidisciplinaire zorg voor vrouwen met het polycystisch eierstoksyndroom (PCOS) in de PCOS-kliniek. PCOS is een hormonale stofwisselings-en voorplantingsstoornis waarbij je kleine cysten ontwikkelt op de eierstokken, en die wereldwijd ongeveer een op tien vrouwen treft. Het syndroom beïnvloedt de algemene gezondheid en het welzijn van een vrouw. Desondanks is de aandoening miskend en blijft de diagnose bij veel vrouwen uit.

Lees ook: PCOS: Een belangrijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid

Oorzaken en diagnose
De oorzaak van PCOS is onbekend. Wel blijkt dat genetische aanleg een rol speelt, want vaak komt de aandoening voor bij meerdere gezinsleden. Daarnaast blijken omgevingsfactoren een invloed te hebben, en afwijkingen in de hormonenbalans. Dat onevenwicht uit zich in een verhoogde LH-waarde (luteïniserend hormoon), soms in combinatie met te lage FSH-spiegels (follikelstimulerend hormoon). LH en FSH zijn hormonen die de menstruatiecyclus regelen. Ook de testosteron- en insulinespiegels zijn verhoogd bij PCOS. Door deze stoornis in hormonen kan je kampen met slecht werkende eierstokken, overmatige lichaamsbeharing (hirsutisme), haaruitval (alopecia), acne en een verhoogd insulinegehalte in het bloed (hyperinsulinemie), wat het moeilijk maakt om gewicht te verliezen.

Lees ook: Wat zijn hormoonverstoorders en hoe gevaarlijk zijn ze voor onze gezondheid?

Om de diagnose PCOS te krijgen, moet je voldoen aan twee van de drie volgende kenmerken:
- Cysten in de eierstokken (polycystische ovaria), via een echo vastgesteld
- Hyperandrogenisme, of een overmaat of overgevoeligheid aan mannelijk hormoon
- Een afwezige of onregelmatige menstruatiecyclus
Integrale aanpak
Een tijdige diagnose van het syndroom is zeer belangrijk om eventuele nadelige effecten te voorkomen. Met de PCOS-kliniek biedt het UZ Brussel uitgebreide en gecoördineerde zorg. Gespecialiseerde dermatologen, gynaecologen, fertiliteitsartsen, diëtisten en diabetesspecialisten werken daarom samen om de aandoening in zijn geheel aan te pakken. De diverse symptomen van PCOS werken namelijk voortdurend op elkaar in, en afzonderlijk behandelen blijkt dus meestal onvoldoende. 

Belangrijk in de strijd tegen PCOS is een gezonde levensstijl. Een integrale aanpak kan dus bestaan uit een caloriearm dieet gecombineerd met meer beweging, psychologische ondersteuning en continue individuele begeleiding.

Bronnen:
https://www.uzgent.be
https://www.uzbrussel.be
https://www.gynandco.be

Lees ook: Last van hevige maandstonden? Blijf niet bij de pakken zitten.

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram