Alles wat je moet weten over een beugel

dossier

Heel wat mensen, vooral volwassenen dan, zien de coronamaatregelen als een unieke kans om eindelijk voor die rechte tanden te gaan. Mensen die al lang dromen van mooie, rechte tanden bijvoorbeeld. 'Vandaag ziet niemand die beugel achter je mondkapje en na de pandemie heb je een stralende glimlach.' Overweeg jij zelf een beugel? Dit moet je weten. 

Als je een beugel overweegt, ben je niet alleen. 'We zien al jaren een lichte maar gestage toename van het aantal mensen dat een beugel wil', vertelt professor en orthodontist Bart Vande Vannet. 'Elk jaar zijn er 3 tot 7 procent meer starters.' 

Lange wachtlijsten

'Sinds het coronavirus arriveerde, zien we een stijging van 6 tot 7 procent op de wachtlijsten in vergelijking met de situatie van voor de lockdown', zegt professor Vande Vannet. Dat heeft er vooral mee te maken dat de orthodontistenpraktijken vorig jaar enkele maanden dicht zijn geweest. Daardoor zijn de wachtlijsten overal opgelopen. Een tweede factor die de stijging verklaart, is dat sommige ziekenfondsen hun aanvullende tussenkomst voor een beugel hebben verhoogd. Een voorafgaand bezoek bij de algemeen tandarts is ook aangewezen en ook daar zijn er wachttijden die kunnen oplopen.'

Wie vandaag een beugel wil, moet dus even geduld oefenen. 'De wachtlijsten bedragen gemiddeld negen à tien maanden', zegt professor Vande Vannet. 'Al hangt het wel af van praktijk tot praktijk. Sommigen hebben een patiëntenstop ingelast omdat de wachtlijsten opliepen tot twee jaar.'

Voor jong en oud

Vooral het aantal volwassenen dat nog voor een beugel kiest, stijgt sterk. 'Vandaag zijn ongeveer 30 procent van onze patiënten volwassenen', zegt professor Vande Vannet. 'Tien jaar geleden was dat nog maar 20 procent. Het gaat dan om mensen die in hun jeugd geen correctie hebben gekregen of bij wie na een aantal jaar toch nog een tweede correctie nodig is. 
'Maar de gemiddelde beugelpatiënt is wel nog steeds 14 tot 15 jaar. Ongeveer één op drie jongeren draagt er op een gegeven moment een. En dan is er ook nog een kleinere minderheid van heel jonge patiënten, van 6 tot 9 jaar. Dat gaat dan om kinderen met bijvoorbeeld een kruisbeet of een ernstiger structureel probleem. 

Hoe lang moet je een beugel dragen?

'Bij jonge kinderen gaat het meestal om een korte behandeling van zes maanden tot een jaar', vertelt professor Vande Vannet. Voor tieners of volwassenen geldt meestal een langere behandeling en blijft de beugel gemiddeld anderhalf jaar zitten.”. Daarna moeten ze ook nog een tijdje retentieapparatuur dragen. Dat gaat dan om een draadje dat achter de tanden wordt gekleefd, eventueel in combinatie met een nachtbeugel. Die ondersteuning kan dan langzaam afgebouwd worden. 

Welke soorten beugels bestaan er?

123_tanden_beugel_oz.jpg

- 'Een eerste soort is een uitneembare beugel', vertelt professor Vande Vannet. 'Die bestaat uit een kunststof plaatje met draadjes en/of veertjes eraan die we beetje bij beetje kunnen aanpassen.' Een losse beugel kan je tanden enkel een kiepende of kantelende beweging laten maken. De orthodontist bepaalt of de uitneembare beugel geschikt is om jouw probleem op te lossen. Hij zal ook bepalen hoeveel uur per dag je hem moet dragen. 

- Een zogenaamde activator is een losse beugel die wordt gebruikt om een overbeet te corrigeren. Die stimuleert de groei van de onderkaak bij jongere kinderen.  

- 'Dan zijn er ook nog de zogenaamde functionele beugels. Indien nodig omvatten die ook een stuk dat buiten je mond zit.' Met dit soort beugel wordt in de eerste plaats een verkeerde kaakstand gecorrigeerd. De stand van afzonderlijke tanden corrigeren is maar beperkt mogelijk met dit apparaat. 

123_beugel_tanden_blokjes_oz.jpg
- Dan zijn er de klassieke blokjes. Op elke tand wordt een apart blokje geplaatst. Zo kan elke tand op zich beetje bij beetje naar de gewenste plaats worden gebracht. Wie graag een onopvallende behandeling met een blokjesbeugel wenst, kan kiezen voor een linguale beugel, waarbij de blokjes aan de binnenzijde van de tanden wordt geplaatst. Met de linguale apparatuur kunnen alle behandelingen gebeuren die ook met de gewone zichtbare blokjes mogelijk zijn. 'Het verschil tussen die twee zit 'm vooral in de esthetiek: vind je het erg dat je blokjes te zien zijn of niet?' Sommigen spelen ze zelfs uit. Zo was het een tijdje mode om blokjes in felle kleuren te kiezen. 'Nu zien we eerder een voorkeur voor witte keramische blokjes of blokjes zonder elastiekjes', zegt professor Vande Vannet.

123_beugel_tanden_gootje_oz.jpg
- Ten slotte zijn er ook de correctiegootjes. Zo'n transparant kunststof gootje wordt over je tanden geplaatst en is bijna onzichtbaar. Het wordt op maat gemaakt en verschilt een heel klein beetje van de huidige stand van je tanden, zodat het je tanden in de goede richting drukt. Je draagt het in principe altijd, behalve om te eten. Om de week of om de twee weken moet je terug naar de orthodontist om een aangepast gootje. Niet elke behandeling is hiermee mogelijk. Vooral volwassenen die hun gebit een beetje willen bijsturen, opteren hiervoor. 

Hoeveel kost een beugel?

De prijs van een beugel hangt af van geval tot geval, benadrukt professor Vande Vannet. 'Geen twee gebitten zijn gelijk en zo zijn er ook geen twee behandelingen gelijk. Een gemiddelde behandeling met blokjes voor een tiener of volwassene kost 3.000 tot 4.000 euro.' 
Een uitneembare of vaste functionele beugel is iets duurder. Reken ongeveer op zo’n 4.000 tot 5.000 euro.
Een behandeling met gootjes is misschien minder zichtbaar in je mond, maar je voelt ze wel harder in je portemonnee. 'Die kost dan al snel 4.000 tot 5.000 euro of meer', zegt de professor.  
Een vroegtijdige behandeling om een structureel probleem te corrigeren bij jonge kinderen duurt meestal maar enkele maanden tot een half jaar en kost gemiddeld zo'n 600 euro. 

Ziekenfonds en tandverzekering

Voor jongeren wordt een deel van die kosten, tot ongeveer 2.000 euro, terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering, indien de kennisgeving opgemaakt door de orthodontist werd bezorgd aan het ziekenfonds voor de vijftiende verjaardag. Het gaat dan om een forfaitair bedrag bij elke ingreep of controle, voor jongeren tot en met 21 jaar. Bij veel ziekenfondsen komt daar sinds 1 januari 2021 nog een bijkomende tegemoetkoming tot 1.050 euro bij. Voor volwassenen ouder dan 21 jaar worden de kosten voor een beugel niet terugbetaald, tenzij je over een goede tandverzekering beschikt.

Zo’n extra tandverzekering scheelt een stevige slok op de borrel. Ze betaalt een stuk terug van alle tandzorg, van een routinecontrole over het behandelen van gaatjes of tandvleesproblemen, tot duurdere behandelingen zoals implantaten. En dus ook de kosten voor een beugel. De tandverzekering Dentalia Plus via OZ bijvoorbeeld kan voor het hele gezin afgesloten worden en betaalt tot 1.250 euro per persoon per jaar terug. Zo'n verzekering heb je als volwassene al vanaf 7,86 euro per maand. Er is bij aansluiting wel een wachttijd van 12 maanden voor dergelijke orthodontie behandelingen, dus wacht niet tot je een ingreep moet laten uitvoeren om een tandverzekering af te sluiten, en informeer je steeds goed over de voorwaarden. 

In samenwerking met OZ.

Je vindt de infofiches van elk product hier: https://www.oz.be/infofiches-verzekeringen. De algemene voorwaarden vind je hier: https://www.oz.be/dentaliaplus-av. Het Belgisch recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van de contracten is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van OZ via ombudsman@oz.be of de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as).

bron: Ilka De Bisschop

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram