Hoe kan je besparen op je ziekenhuiskosten?

123-h-euro-medisch-01-20.jpg

nieuws Een ziekenhuisfactuur kan aardig oplopen en een serieuze aanslag plegen op je portemonnee. Welke voorzorgen kan je nemen om zo’n financiële aderlating te vermijden?

Ziekenfonds

Elke Belgische burger is verplicht om, zodra hij of zij begint te werken of een werkloosheidsuitkering ontvangt, en ten laatste op zijn 25ste, lid te worden van een erkend ziekenfonds naar keuze. Die aansluiting bij een mutualiteit is een onderdeel van onze ‘sociale zekerheid’ en houdt in dat je verzekerd bent tegen allerlei medische kosten. Het ziekenfonds waarbij je bent aangesloten betaalt dus ook een deel van de ziekenhuisrekening, maar springt niet bij voor alle kosten. Op de website van het RIZIV (Rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) staat een overzicht van de financiële tegemoetkomingen die de ziekenfondsen voor hun rekening nemen.

Kamertype

Kies je bij opname in het ziekenhuis voor een tweepersoonskamer of een gemeenschappelijke kamer in plaats van voor een eenpersoonskamer dan mogen er geen supplementen worden aangerekend, niet voor de kamer en ook niet voor de erelonen. Die supplementen in een eenpersoonskamer worden niet terugbetaald door de ziekenfondsen en kunnen vaak hoog oplopen, vooral door de ereloonsupplementen van de behandelende arts(en).  

Hospitalisatieverzekering

Met de ‘maximumfactuur’ worden gezinnen financieel beschermd tegen medische kosten die de pan uit swingen. Vanaf een plafondbedrag, afhankelijk van het gezinsinkomen of de sociale situatie, wordt ook het remgeld door het RIZIV terugbetaald. De honorarium- of ereloonsupplementen die door de niet-geconventioneerde artsen (kunnen) worden aangerekend worden niet terugbetaald. Ook geneesmiddelen die niet worden terugbetaald door het RIZIV vallen uit de boot bij het systeem van de maximumfactuur.

Wil je een ziekenhuisfactuur zo beperkt mogelijk houden en wil je een maximale dekking van de medische kosten die ermee gepaard gaan, dan teken je best in op een aanvullende hospitalisatieverzekering voor het hele gezin. Die wordt aangeboden door de meeste verzekeringsinstellingen en door de mutualiteiten .

Elke aanbieder heeft zijn eigen formules en het prijskaartje dat daaraan vast hangt varieert van partij tot partij en hangt van verschillende factoren af. OZ beschikt bijvoorbeeld over een tool waar je de kosten kan berekenen op basis van jouw gezinssituatie.

De verschillende aanbieders hebben elk ook hun eigen pakketten, met verschillen in de bedragen die terugbetaald worden, een eventueel grensbedrag, het kamersupplement, de ereloonsupplementen enzovoort. Maak dus zeker een grondige vergelijking van de verschillende formules zodat je kiest voor de verzekering die het beste past bij jou en je gezin, en de mate waarin je gedekt wil zijn mocht er toch iets onverwachts voorvallen.

Denk bijvoorbeeld ook aan opties bij je hospitalisatieverzekering, zoals een “Waarborg zware ziekten” waarbij je ook verzekerd bent als je een ernstige aandoening of ziekte zou krijgen. De kosten van deze behandelingen lopen vaak op, en dan zijn deze extra terugbetalingen geen overbodige luxe.

Houd bij je keuze ook rekening met alle zorgen en kosten die bovenop een ziekenhuisopname komen kijken. Denk maar aan de kosten van medische behandelingen voor en na je opname, zoals een kinesist of zelfs de kosten voor opvang van je kinderen en huisdieren als je in opname bent. Sommige hospitalisatieverzekeringen, zoals Hospitalia Medium en Hospitalia Plus via OZ, bieden je een ruim aantal extra diensten bovenop je verzekering aan. Daarmee kan je rekenen op hulp in huis, een kinderoppas, psychologische bijstand en tot 60 dagen voorzorg en tot 180 dagen nazorg in het kader van een opname.

Neem altijd de voorwaarden goed door en win voldoende info in voor je je keuze maakt.


In samenwerking met OZ

Bronnen:
https://www.vlaanderen.be/ziekteverzekering
https://www.verzekeringen.be/hospitalisatieverzekering#wat
https://www.een.be/heb-je-echt-een-hospitalisatieverzeker-nodig
https://www.oz.be/gezondheid/verplichte-ziekteverzekering/maximumfactuur

OZ501, verzekeringsagent (n° CDZ 5001) voor "MLOZ Insurance", de VMOB van de Onafhankelijke Ziekenfondsen , RPR Brussel (422.189.629, erkend onder nr. CDZ 750/01 voor de takken 2 en 18). 
Je vindt de infofiches van elk product hier: https://www.oz.be/infofiches-verzekeringen. De algemene voorwaarden vind je hier: https://www.oz.be/hospitaliamedium-av Het Belgisch recht is van toepassing op het verzekeringscontract. De looptijd van de contracten is levenslang. Bij klachten contacteer je de klachtendienst van OZ via ombudsman@oz.be of de Ombudsman van de Verzekeringen (www.ombudsman.as).


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram