Belangrijke ontdekking in strijd tegen kaalheid: molecuul Gas6

123m-haar-kaalheid-5-4.jpg

nieuws

Het wordt algemeen aangenomen dat stress bijdraagt tot haarverlies en kaalheid, maar wetenschappers van de Amerikaanse Harvard-universiteit hebben nu ook ontdekt hoe dat precies in zijn werk gaat. Volgens hen speelt een specifiek eiwitmolecuul, Gas6 genaamd, een cruciale rol. Dit onderzoek werd voorlopig enkel uitgevoerd op muizen, maar kan mogelijk leiden tot behandelingen van haarverlies en kaalheid bij mensen.

Eind vorig jaar kwamen Harvard-onderzoekers met een nieuwe uitleg over de oorzaken van grijs haar, nu bieden diezelfde wetenschappers nieuwe inzichten rond haarverlies. Ze wijzen telkens met de vinger naar dezelfde boosdoener: chronische stress. Hoewel er uiteraard ook andere factoren meespelen, zoals genetische aanleg, lijkt stress toch een aanzienlijke impact te hebben op onze haargroei.

Lees ook: Wat kan je doen tegen haaruitval?

Groei- en rustfasen
Belangrijk om te weten is dat haarzakjes een natuurlijke levenscyclus kennen, waarbij ze afwisselen tussen periodes van groei en van rust. Tijdens de groeifasen worden er nieuwe haren aangemaakt, tijdens de rustfasen laten de haarzakjes makkelijker los. Het blijkt dat stress dit natuurlijke verloop uit evenwicht brengt, zodat de rustperiodes langer worden en er dus meer haar verdwijnt dan erbij komt.
Invloed stresshormoon
De Amerikaanse wetenschappers kwamen tot dit besluit door testen op muizen, waarbij ze focusten op de invloed van het stresshormoon corticosteron – vergelijkbaar met het stresshormoon cortisol in mensen. Wanneer ze muizen corticosteron toedienden, duurden de rustfasen langer, met meer haarverlies als gevolg. Maar wanneer ze de bijnieren verwijderden, de organen die corticosteron aanmaken, werden de rustfasen net veel korter – zodat de haargroei werd aangewakkerd. Deze laatste techniek werkte zelfs bij oudere dieren, hoewel de rustfasen normaal automatisch langer worden bij het ouder worden.

Lees ook: Wat is de oorzaak van haarverlies bij vrouwen en wat doe je eraan?

Essentieel eiwitmolecuul
De onderzoekers gingen daarna op zoek naar de dieperliggende oorzaken en concentreerden zich daarvoor op de stamcellen van de haarzakjes, die als het ware de groei en het loslaten van haren regelen. Ze ontdekten ten eerste dat hogere concentraties van het stresshormoon corticosteron ervoor zorgden dat andere cellen onder de haarzakjes, van de huidpapillen of dermale papillen, stopten met het afgeven van een blijkbaar essentieel eiwitmolecuul: Gas6. Gas6 bleek zo belangrijk te zijn omdat het de stamcellen van de haarzakjes aanzet om aan haargroei te doen. 

Om de werking van Gas6 te testen, voegden de wetenschappers het toe aan muizen in zowel normale als stressvolle omstandigheden, en in beide gevallen haalde het molecuul haarzakjes uit hun rustfase en stimuleerde het dus het groeien van haren. Op deze basis kunnen onderzoekers voortbouwen om hopelijk een behandeling te ontwikkelen tegen haarverlies en kaalheid veroorzaakt door chronische stress. Er is wel nog een lange weg te gaan, want deze inzichten gelden in de eerste plaats voor muizen en er is dus nog veel bijkomend onderzoek bij mensen nodig.

Lees ook: Waarom word je grijs en kaal als je ouder wordt?

Bronnen:
https://www.kijkmagazine.nl
https://news.harvard.edu
https://www.studyfinds.org
https://newatlas.com
https://www.technologynetworks.com
https://www.nature.com
https://www.nature.com

Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram