Supplementen beïnvloeden gezichtsvorming bij kinderen met Downsyndroom

123-syndr-van-Down-trisomy21--12-18.png

nieuws Eén van de hoofdbestanddelen van groenetheesupplementen zou de gezichtsontwikkeling van kinderen met Downsyndroom in de eerste levensjaren beïnvloeden, waardoor karakteristieke gelaatskenmerken verbonden met het syndroom minder tot uiting komen. Dat melden Leuvense en Spaanse onderzoekers. 

Cognitieve vaardigheden
Het syndroom van Down is een aangeboren afwijking waarbij chomosoom 21 niet twee maar drie keer aanwezig is. De genen op die derde kopie geven fysieke en mentale beperkingen. Eén van deze genen, DYRK1A, draagt bij tot de verstoring van hersen- en botontwikkeling. Uit Spaans onderzoek bleek al dat de stof EGCG (epigallocatechin-3-gallate), aanwezig in groene thee-extracten, de activiteit van DYRK1A onderdrukt en zo een positief effect heeft op de cognitieve vaardigheden van adolescenten met Downsyndroom. 
Gezichtsontwikkeling
Groenetheesupplementen zouden daarnaast ook de gezichtsontwikkeling kunnen beïnvloeden, blijkt nu uit nieuw onderzoek bij muizen, uitgevoerd aan de KU Leuven. Zwangere muizen kregen tijdens de studie via drinkwater groenethee-extracten toegediend, om de invloed ervan op de ongeboren muisjes te kunnen bestuderen. 

“Een lage dosis van de extracten had een positief effect op de muizen die model staan voor Downsyndroom”, zegt professor Greetje Vande Velde (Departement Beeldvorming en Pathologie), één van de hoofdauteurs. “Zestig procent vertoonde een gezichtsvorm vergelijkbaar met de controlegroep zonder het model voor Downsyndroom.”

Bij muizen die een hoge dosis kregen, waren de resultaten echter uiteenlopend. “In bepaalde gevallen raakte de gezichtsontwikkeling bij de muizen zelfs verstoord, met verdere misvorming tot gevolg. We stelden dit niet enkel vast in het model voor Downsyndroom, maar ook bij andere muizen.”
Vooral in de eerste jaren
Onderzoeksinstellingen in Spanje voerden ook een observationele studie uit bij 287 kinderen met en zonder Downsyndroom. Dertien van hen namen (op eigen initiatief) groenetheesupplementen, 63 niet. Het team bestudeerde 3D-beelden van de gezichten van alle deelnemers en vergelijk de gezichtsvorming aan de hand van 21 ijkpunten. 

Bij de 0 tot 3-jarigen kwamen de karakteristieke gelaatskenmerken bij de kindjes met Downsyndroom minder tot uiting, maar bij de 13 tot 18-jarigen was het effect minder merkbaar. Het lijkt er dus op dat groenethee-extracten de gezichtsontwikkeling vooral in de eerste levensjaren beïnvloeden, wanneer het gezicht en de schedel volop aan het groeien zijn.
Doorbraak?
“We moeten deze bevindingen, en de potentiële voordelen die we hebben vastgesteld voor kinderen met Downsyndroom, met de nodige voorzichtigheid interpreteren. Het gaat hier om voorlopige resultaten, gebaseerd op een observationele studie”, benadrukt Greetje Vande Velde.

“Er is nog veel onderzoek nodig om de effecten en juiste dosering van supplementen met EGCG in te schatten. Ook de invloed op andere orgaansystemen moet daarbij in rekening worden genomen, nu hebben we enkel de gezichtsontwikkeling onderzocht. Dit vereist eerst meer basisonderzoek in het lab en vervolgens grote klinische studies met meer deelnemers en gecontroleerde toediening van deze supplementen.
Belang van juiste dosis
“Groenetheesupplementen met EGCG zijn vrij verkrijgbaar en veel mensen gebruiken ze om hun algemene gezondheid te bevorderen. Het is daarbij zeer belangrijk om de Europese gebruiksvoorschriften te volgen en voor gebruik altijd medisch advies in te winnen. Met ons onderzoek tonen we aan dat een lage dosis potentieel gunstige effecten heeft op de gezichtsontwikkeling, maar tegelijkertijd dat een hoge dosis bij muizen onvoorspelbare resultaten oplevert. Meer onderzoek bij mensen is nodig om de optimale dosering voor elke leeftijdsgroep vast te stellen en het therapeutisch potentieel op punt te zetten.”

Bronnen:
www.nature.com
linkinghub.elsevier.com
persdienst.kuleuven.be

Lees ook: 80 procent zwangere vrouwen kiest voor de NIPT

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram