Last van hevige maandstonden? Blijf niet bij de pakken zitten.

dossier Elke vrouw is anders, en dat geldt ook voor haar maandstonden. Sommige vrouwen hebben nauwelijks last van hun menstruatie, terwijl anderen er enorm van afzien, zo erg zelfs dat hun normale leven erdoor verstoord geraakt. Dat is niet enkel te wijten aan typische kwalen zoals buikkrampen, een opgeblazen gevoel en hoofdpijn, maar ook aan het overvloedig bloedverlies waar veel vrouwen tijdens deze periode van de maand mee te kampen hebben. Al te vaak leggen deze vrouwen zich neer bij hun lot of beseffen ze niet dat er misschien wel een onderliggend probleem aan de basis ligt, waar een oplossing voor bestaat. Een bezoek aan de gynaecoloog is dus zeker aan te raden als je zelf last hebt van ernstig bloedverlies tijdens je maandstonden.

Wat zijn ernstige maandstonden?

123-vr-meisje-buikpijn-ziek-menstr-03-17.jpg
Hoe weet je wanneer jouw maandstonden ‘ernstiger’ zijn dan gemiddeld? Niet echt iets wat je kan meten, of wel? Volgens medische maatstaven kan je van hevige bloedingen (‘menorrhagia’) spreken van zodra je meer dan 80 ml bloed verliest op meer dan 7 dagen tijd. Gezien dat moeilijk te meten is, wordt er tegenwoordig geoordeeld op basis van levenskwaliteit en symptomen. Heb je zoveel bloedverlies dat het je fysieke, emotionele en sociale leven beïnvloedt? Moet je je tijdens je menstruatie regelmatig afwezig melden op school of op het werk? Kan jij niet langer dan een uur zonder een nieuw maandverband of tampon? Wijst het resultaat van een bloedafname op een ijzertekort? Dan zijn jouw maandstonden waarschijnlijk ernstig te noemen en ga je best eens langs bij je gynaecoloog. 

Maandstonden zijn toch geen ziekte… waarom moet ik dan naar de dokter?

Je bent niet de enige die zich deze vraag stelt. Volgens een studie uitgevoerd in de UK wacht 74% van de vrouwen langer dan een jaar alvorens een afspraak te maken bij hun dokter omwille van klachten over ernstig bloedverlies tijdens de menstruatie. Nochtans kan je dokter je helpen de oorzaak van de hevige maandstonden te identificeren en zo te zoeken naar een manier om je symptomen te verlichten of weg te nemen. De meest bekende oorzaken van hevig bloedverlies zijn de aanwezigheid van poliepen of endometriose, maar het kan evengoed zijn dat je een bloedstollingsstoornis hebt. Zo’n stollingsstoornis, met de ziekte van von Willebrand als meest voorkomende, is een zeldzame ziekte, maar blijkbaar toch de boosdoener bij 20% van alle vrouwen die last hebben van ernstig bloedverlies tijdens de menstruatie. 

Welke andere symptomen kunnen eventueel wijzen op een stollingsstoornis zoals de ziekte van von Willebrand?

Natuurlijk moet niet elke vrouw met hevige menstruele bloedingen onmiddellijk denken aan een stollingsstoornis, maar indien je daarnaast ook regelmatig last hebt van andere kwalen, zoals één of meerdere in onderstaand lijstje, raden we je wel aan om het er met je arts over te hebben:
  • Je hebt heel snel en vaak last van blauwe plekken.
  • Je tandvlees bloedt hevig na een tandartsingreep.
  • Je had zeer ernstige bloedingen na je bevalling.
  • Je hebt last van zeer frequente neusbloedingen.
  • Je kampt met een ijzertekort

Gezien stollingsstoornissen vaak erfelijke ziektes zijn, ga je best ook eens na of er familieleden zijn met dezelfde symptomen. Dat kan je mama of een tante zijn, die net als jij last heeft van hevig bloedverlies tijdens de maandstonden, maar evengoed een mannelijke verwant die moeilijk geneest van een bloeding aan de neus, het tandvlees of na een operatie. 

Wat als ik me hierin herken?

Herken je je in wat hier geschreven staat? Twijfel dan niet en ga langs bij je dokter om over je klachten te praten. Te veel vrouwen durven nog steeds niet openlijk over hun menstruatieproblemen te praten of beseffen niet dat er vaak een oplossing voor gevonden kan worden, in de vorm van een therapie, een geneesmiddel of een operatie die je van de symptomen kan afhelpen. Laat een doktersbezoek een eerste stap zijn in de verbetering van jouw levenskwaliteit.

In samenwerking met CLS Behring nv
Voor meer informatie: www.shebleeds.be

BEL-CRP-0114

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram