De kracht van complimenten

123-koppel-blij-lachen-geluk-11-17.jpg

nieuws Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gekregen? En wanneer gaf je zelf nog eens iemand een compliment? In elk geval, we moeten dat met z’n allen meer doen. Dat blijkt ook uit onderzoek.

In 2008 al ontdekten wetenschappers aan de hand van MRI-scans al dat complimentjes krijgen hetzelfde effect heeft op onze hersenen als geld ontvangen. Dat betekent dat we sociale en geldbeloningen op dezelfde manier verwerken, en complimenten ons dus net zo goed laten voelen als een geldprijs.
Impact op prestaties
Een studie uit 2012 toonde dan weer aan dat lovende woorden ervoor zorgen dat we nieuwe vaardigheden beter onthouden en makkelijker kunnen herhalen. Bij het weliswaar kleinschalige onderzoek kregen 48 volwassenen een bepaalde taak aangeleerd. Een derde van hen ontving intussen complimenten over de prestatie en net die groep scoorde ’s anderendaags opvallend beter bij het opnieuw uitvoeren van dezelfde taak.

Dat een compliment een van de beloningsgebieden in de hersenen activeert, bleek al uit de andere studie, maar dit onderzoeksteam ontdekte dat door stimulatie van dat hersengebied nieuwe vaardigheden tijdens de slaap worden geconsolideerd. Kort samengevat: complimenten zorgen ervoor dat we beter presteren.

Lees ook: 10 leefregels voor een gelukkige relatie

Karakter vs uiterlijk
Uiteraard geven complimenten ons ook een goed gevoel, wat bijvoorbeeld op het werk de sfeer en de productiviteit alleen maar ten goede komt. Iets positiefs zeggen over het uiterlijk is leuk, maar complimenten over iemands persoonlijkheid worden veel meer gewaardeerd, zo stelt nog een andere studie. Daarbij werd 208 deelnemers gevraagd naar het mooiste compliment dat ze ooit ontvingen. Die werden vervolgens opgedeeld in 5 categorieën: uiterlijk, capaciteiten, bezit, persoonlijkheid en overige. Complimenten rond persoonlijkheid of karakter scoorden opvallend beter.

Bronnen:
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.leidenpsychologyblog.nl
https://www.cell.com
https://journals.plos.org
https://digitalcommons.sacredheart.edu
https://www.huffingtonpost.com.au

Lees ook: Verslaafd aan werken: oorzaken en gevolgen van workaholisme

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram