Ten dienste van de wetenschap: je lichaam afstaan na overlijden

nieuws Hoewel de coronapandemie vorig jaar ook op dit gebied voor problemen zorgde, stijgt in het algemeen de laatste jaren het aantal mensen dat hun lichaam aan de wetenschap schenkt. Dat is erg belangrijk voor de optimale opleiding van artsen en de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek. Wie na zijn overlijden zijn lichaam wil doneren aan een universiteit, kan dat doen via een wilsbeschikking.

De Universiteit Gent liet recent weten dat ze vorig jaar door de coronacrisis een kwart minder lichaamsschenkingen ontving. Van 16 maart tot 1 juni handhaafde de universiteit namelijk een opnamestop, om risico’s voor medewerkers te vermijden. Daardoor kreeg ze in 2020 maar 102 lichamen, terwijl dat er twee jaar geleden nog 133 waren. Maar in het algemeen gaat het aantal donaties in stijgende lijn, onder meer omdat deze optie steeds bekender wordt bij het grote publiek.

Lees ook: Onze lichaamstemperatuur is niet (meer) 37°C

Onderwijs en onderzoek
Voor universiteiten zijn lichaamsschenkingen van groot belang voor hun onderwijs en onderzoek. De lichamen worden in de eerste plaats gebruikt voor de basisopleiding van onder meer toekomstige (tand)artsen, kinesitherapeuten en experten in de bewegingswetenschappen. Ook zijn ze onontbeerlijk voor vervolgonderwijs aan artsen en specialisten uit verschillende medische disciplines,  het inoefenen van chirurgische procedures en de ontwikkeling van nieuw medisch materiaal. Daarnaast zijn ze cruciaal om tot nieuwe inzichten te komen in wetenschappelijk en technisch onderzoek.
Wilsbeschikking
Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan iedereen zijn lichaam na overlijden ten dienste stellen van de wetenschap. Daarvoor moet je tijdens je leven een wilsbeschikking opmaken, een administratieve vragenlijst invullen en beide opsturen naar een universiteit naar keuze, best degene dichtst in je buurt. Van de universiteit zal je daarop een kaartje van lichaamsdonatie ontvangen, dat je bij je identiteitskaart moet bewaren. In de administratieve vragenlijst zal gevraagd worden om een wilsbeschikkingsuitvoerder op te geven, iemand die het proces van je lichaamsschenking in gang zet na je overlijden. Dat kan een familielid zijn, maar ook een vriend, je huisarts of een ander vertrouwenspersoon.
Voorwaarden
Een donatie moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is ten eerste essentieel dat je lichaam binnen 48 uur naar de universiteit kan worden gebracht. Een schenking is niet mogelijk bij onder meer repatriëring vanuit het buitenland, een lichaam waarop een autopsie werd uitgevoerd, een verkeersongeval (tenzij balseming nog mogelijk is) en besmettelijke ziekten zoals hepatitis en tuberculose. Ook heeft orgaandonatie voorrang en kan dit niet gecombineerd worden met een lichaamsschenking.

Lees ook: Orgaandonatie: hoe en waar registreren?

Medisch onderwijs en anatomische studies met je lichaam kunnen tot ongeveer twee jaar in beslag nemen. Daarna zal je lichaam vrijgegeven worden voor crematie of begraving, naargelang je wens. 

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.lichaamsdonatie.info
https://www.ugent.be
https://www.uantwerpen.be
https://www.uhasselt.be
https://med.kuleuven.be
https://kulak.kuleuven.be
http://svl.artevub.be

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram