Ongezonde voeding tijdens kindertijd heeft jarenlang impact

123-p-kind-eten-fastfood-170-5.jpg

nieuws Als kind te veel vet en suiker eten kan het microbioom levenslang veranderen, ook bij wie op latere leeftijd gezonder leert eten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij muizen.

Op en in ons lichaam, en dan vooral in onze darmen, leven tal van organismen die het immuunsysteem sterken, voedsel afbreken en helpen bij de synthese van vitamines. Als de gezonde balans tussen nuttige en schadelijke organismen verstoord is, zijn we vatbaarder voor ziektes. Dat kan bijvoorbeeld door antibiotica of bij ziekte, maar ook ongezond voedsel heeft een impact. Zelfs op lange termijn. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen. 

Lees ook: Loodvergiftiging: stille vijand van jonge kinderen

Westers dieet
Tijdens het drie weken durende onderzoek at de helft van de muizen een standaard, gezond dieet en de andere helft ongezondere ‘westerse’ voeding. Beide groepen werden nog eens opgesplitst: een groep met een loopwiel ter beschikking en een groep die geen lichaamsbeweging kreeg. Veertien weken nadien onderzocht het team de darmflora van alle muizen, en zo werd de impact op het aantal gunstige bacteriën duidelijk. 

De bacterie muribaculum intestinale bijvoorbeeld, die betrokken is bij het metabolisme van koolhydraten, bleek net méér aanwezig bij de muizen met het gezonde dieet en het loopwiel, maar nam af bij muizen die ongezond aten, ongeacht de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze kregen. Vooral het voedingspatroon blijkt dus een sleutelrol te spelen. Het onderzoeksteam vermoedt dat de bacterie het energieniveau beïnvloedt. 

Lees ook: Moeilijke kindertijd trigger voor hartziekten op latere leeftijd

Vergelijkbaar met mensen
“In ons onderzoek hebben we muizen bestudeerd, maar het effect dat we hebben waargenomen is vergelijkbaar”, zegt evolutionair fysioloog Theodore Garland van de Universiteit van Californië, Riverside. “Voor kinderen met een westers dieet vol vet en suiker staat dat gelijk met een aangetast microbioom in de darmen tot zes jaar na de puberteit. Je bent dus niet alleen wat je eet, maar ook wat je als kind at”, besluit Garland.

Bronnen:
https://www.ipsnews.be
https://cnas.ucr.edu
https://scitechdaily.com
https://www.studyfinds.org

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram