Covid-patiënten worden thuis opgevolgd via zorg-app Telecovid

123m-dokter-mobile-ziekenh-5-8.jpg

nieuws Na de eerste golf lanceerde Universitair Ziekenhuis Antwerpen Telecovid, een telemonitoringsysteem voor COVID-19-patiënten met milde klachten, zodat ze thuis kunnen uitzieken en revalideren en medisch nauwkeurig worden opgevolgd. 

Het gebeurt niet vaak, maar het kan wel zijn dat mensen met milde symptomen plots heel snel achteruit gaan. “Niet iedereen heeft thuis iemand die mee een oogje in het zeil kan houden en actie kan ondernemen als zijn toestand verslechtert. Dat gaf ons als zorgverleners een heel verontrustend gevoel. Je wil nooit iemand te laat in het ziekenhuis krijgen”, zegt prof. dr. Guy Hans,  medisch directeur UZA. “Dat was de aanleiding om Telecovid te ontwikkelen.”

Tussen oktober en nu konden zo al 320 patiënten tussen 18 en 86 jaar met milde Covid-symptomen rekenen op continue zorg op afstand, zo meldt UZA in een persbericht. “Het is een systeem van telemonitoring waarbij je zowel klachten als parameters vanop afstand continu en eenvoudig kan opvolgen. Zo krijgen we 24/7 vat op de gezondheidstoestand van patiënten in thuisisolatie. We weten intussen ook al meer over wie een verhoogd risico heeft op een ernstig ziekteverloop en waarom, dus kan je het systeem ook slimmer maken door daarop in te spelen. Het is ontzettend belangrijk dat we kwetsbare groepen thuis al kunnen monitoren zodat we tijdig kunnen ingrijpen. Wie in thuisisolatie uitziekt, moet dat zo veilig mogelijk kunnen doen.”

Lees ook: FAQ COVID-19: bijwerkingen van het coronavaccin, het gemuteerde virus en volgorde van vaccinatie

Digitaal dagboek in app
Concreet verloopt de opvolging via een app waarbij patiënten aan de hand van gestructureerde vragen een digitaal dagboek bijhouden van hun klachten en parameters. Die gegevens worden dagelijks meermaals bekeken door zorgkundigen om de toestand van de patiënt te evalueren. Als bepaalde alarmdrempels overschreden worden, is het medisch team er op tijd bij om de patiënt aan te sporen om een dokter te raadplegen of een ziekenhuisopname te regelen indien nodig. Het programma voor thuisopvolging duurt doorgaans zes weken.
Win-win
“Het is geruststellend voor patiënten dat ze weten dat een medisch team vanop afstand over hen waakt en bereikbaar is voor hun vragen, zowel tijdens hun ziekte als na hun herstel. Als gezondheidswerkers kunnen we zo doortastender werken aan preventie. Je kan hen opvolgen in hun vertrouwde omgeving en net dat geeft een goed beeld van hoe het met hen gaat. Je wisselt ook continu gegevens uit met hun zorgverleners uit de eerste lijn om samen complicaties te voorkomen”, aldus Hans. “Tegelijkertijd genereert het systeem data over behoefte aan ziekenhuiscapaciteit, en kennis over de evolutie en het verloop van COVID-19. Zo kunnen we ons nog beter gaan organiseren en afstemmen op de reële noden. Hierdoor zetten we de eerste stappen naar een lerend gezondheidszorgsysteem.” Het RIZIV heeft intussen de terugbetaling van Telecovid goedgekeurd.

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.uza.be/telecovid
https://www.numerikare.be

Lees ook: Hoe werkt een vaccin?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram