Komen luizen voor bij huisdieren (en kunnen ze ons besmetten)?

123-man-hond-dier-12-17.jpg

nieuws Luizen komen regelmatig voor bij kinderen, maar de vervelende beestjes hebben het in zeldzame gevallen ook gemunt op onze huisdieren. Mensen en dieren kunnen gelukkig geen luizen van elkaar krijgen, want de kleine insecten zijn erg kieskeurig wat hun slachtoffers betreft. Luizen kunnen ook bij onze trouwe viervoeters efficiënt bestreden worden met enkele behoorlijk eenvoudige maatregelen.

Het is niet uitzonderlijk dat kinderen, zeker in het basisonderwijs, te maken krijgen met luizen. Dat de parasieten ook huisdieren treffen is veel minder geweten, omdat het niet zo dikwijls voorkomt. Huisdieren hebben veel vaker last van vlooien dan van luizen. Als het toch gebeurt, ligt de oorzaak meestal bij een gebrek aan verzorging en onhygiënische levensomstandigheden – in tegenstelling tot bij mensen. Zwerfkatten lopen daarom bijvoorbeeld een hoger risico dan huiskatten.

Lees ook: Hoe kan je voorkomen dat je kinderen hoofdluizen krijgen?

Enkel op specifieke diersoort
Net zoals bij mensen, kunnen luizen bij dieren zich goed verspreiden en vermenigvuldigen als de dieren met velen in een kleine ruimte bijeen zijn. Onder meer in asielen is waakzaamheid dus geboden. Belangrijk is wel dat luizen in het algemeen enkel kunnen overleven op een specifieke diersoort. Kattenluizen steken enkel andere katten aan en geen honden, en andersom evenmin. Baasjes hoeven dus ook niet bang te zijn van de luizen van hun huisdier – en dieren zullen geen last krijgen van mensenluizen. 

Lees ook: Luizen en neten herkennen: 3 manieren om te zien of je kind luizen heeft

Heftige jeuk
Net zoals bij mensen, zorgen dierenluizen voor heftige jeuk, waardoor de dieren voortdurend moeten krabben en onrustig worden. Als gevolg van dat krabben kunnen ze met huidbeschadigingen of –infecties kampen. Vaak krijgt de vacht een muffe lucht. Terwijl vlooien moeilijker te betrappen zijn, kun je met een speciale kam de trager bewegende luizen snel opsporen. De insecten zijn enkele millimeters groot en bruinachtig van kleur. De eitjes van de luizen, de neten, zijn wit en plakken aan de haren vast.
Behandelen en desinfecteren
Er bestaan verschillende middeltjes om luizen bij huisdieren relatief eenvoudig te behandelen, zoals shampoos, sprays en zogenaamde spot-on pipetten met vloeistof. Om de juiste keuze te maken, overleg je best even met je dierenarts. Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van je viervoeter te desinfecteren, door bijvoorbeeld ligkussens en speeltjes op hoge temperatuur te wassen. Zaken die niet gewassen kunnen worden, zoals borstels, kan je ook schoonmaken met bijvoorbeeld een stoomreiniger. Als je nog andere viervoeters van dezelfde diersoort in huis hebt, behandel je die best ook. 

Lees ook: Hoofdluizen behandelen: hoe werkt de nat-kam-methode?

Bronnen:
https://www.medpets.be
https://www.petplace.com
https://www.thesprucepets.com
https://www.lonetreevet.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram