Weekdieren bevatten meeste microplastics

123-mosselen-vis-04-18.jpg

nieuws Van alle zeevruchten bevatten mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen per gram de meeste microplastics. Aangezien we weekdieren volledig opeten – van een vis eten we maar bepaalde stukken – krijgen we ook meer plastic binnen bij de consumptie ervan. Dat ontdekten Britse wetenschappers die meer dan 50 recente studies uit de afgelopen zeven jaar analyseerden.

Impact op onze gezondheid
Verwacht wordt dat wereldwijd het plasticafval tegen 2060 zal verdrievoudigen tot 155-265 miljoen ton per jaar. Al het plastic dat in oceanen, meren en rivieren terechtkomt, kan als microplastics opduiken in schelpdieren, vissen en zeezoogdieren. "De volledige impact van microplastics op het menselijk lichaam is nog niet gekend, maar de eerste resultaten van andere studies suggereren dat ze weldegelijk schade veroorzaken”, aldus Evangelos Danopoulos, een postgraduaatstudent aan de Hull York Medical School. 

Lees ook: Microplastics in het milieu: een bedreiging voor de volksgezondheid?

Weekdieren, schaaldieren en vissen
“Om de exacte gevolgen voor onze gezondheid in kaart te brengen, moeten we weten hoeveel microplastics we precies binnenkrijgen, en dus hoeveel microplastics in de zeevruchten en vis zitten die wij op ons bord leggen”, aldus Danopoulos, die het onderzoek leidde. Uit een analyse van meer dan 50 studies uit de afgelopen zeven jaar blijkt dat vis gemiddeld tot 2,9 microplastics per gram bevat, schaaldieren tot 8,6 microplastics per gram en weekdieren tot wel 10,5 microplastics per gram. Aziatische weekdieren bleken meer vervuild dan die uit andere regio’s, vermoedelijk omdat daar de plasticvervuiling het grootst is.

“Microplastics worden aangetroffen in verschillende delen van de organismen, zoals de darmen en de lever”, aldus Danopoulos. Dat is problematisch, want zeevruchten zoals oesters, mosselen en sint-jakobsschelpen consumeren we in hun geheel. “Bij grotere vissen worden slechts delen van het dier geconsumeerd.”  

Lees ook: Microplastics ook aangetroffen in zeebries

Globale aanpak
Volgens de onderzoekers is er nood aan een wereldwijd uniforme manier om de microplastics-vervuiling te meten, zodat gegevens uit verschillende werelddelen, oceanen, zeeën en waterwegen vergeleken kunnen worden.

Bronnen:
https://ehp.niehs.nih.gov
https://www.inverse.com
https://www.sciencedaily.com
https://www.ipsnews.be

Lees ook: Onderzoekers waarschuwen voor microplastics in populaire plastic zuigflessen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram