Antidepressivum remt groei kankercellen af

123m-kanker-cel-11-3.jpg

nieuws Bij bepaalde vormen van kanker gaan de kwaadaardige cellen grote hoeveelheden serine en glycine aanmaken. Dat stimuleert de groei, waardoor ze ‘verslaafd’ worden aan die productie. Onderzoek aan de KU Leuven heeft nu aangetoond dat het bestaande antidepressivum sertraline inwerkt op die verslaving en de groei zo afremt.

“Net omdat de kankercellen er zo afhankelijk van zijn, is dit mechanisme een interessant doelwit”, zegt professor Kim De Keersmaecker, hoofd van het Laboratorium voor Ziektemechanismen in Kanker (LDMC). “Gezonde cellen gebruiken dit mechanisme in mindere mate en nemen ook serine en glycine op uit de voeding. Voor de kankercellen volstaat dit niet, waardoor ze meer gaan produceren. Als we deze productie kunnen stilleggen, dan bestrijden we de kanker zonder de gezonde cellen te treffen.”
Onderzoek bij muizen
In de eerste fase van het onderzoek doorzochten de wetenschappers de geneesmiddelendatabank om een stof te vinden die de synthese van serine en glycine beïnvloedt. Zo kwamen ze terecht bij sertraline, een antidepressivum. “Ander onderzoek had al aangewezen dat sertraline bepaalde anti-kankeractiviteit heeft, maar er was nog geen verklaring voor”, vermelden onderzoekers Shauni Geeraerts (LDMC en CMPG) en Kim Kampen (LDMC). “In deze studie hebben we kunnen aantonen dat sertraline de aanmaak van serine en glycine afremt, waardoor de kankercellen niet meer groeien. We stelden ook vast dat de stof het meest effectief is in combinatie met andere therapeutische middelen. In onderzoek bij muizen zien we dat sertraline in combinatie met een andere therapie de groei van borstkankercellen sterk afremt.” 
Veelbelovend
Hoewel professor De Keersmaecker benadrukt dat het nog om experimenteel onderzoek gaat, is ze toch voorzichtig optimistisch: “Nu we dit mechanisme hebben kunnen beschrijven voor borstkanker, kunnen we andere types van kanker gaan onderzoeken die ook afhankelijk zijn van deze serine- en glycinesynthese. Dat is onder meer het geval bij T-cel-leukemie, maar ook bij bepaalde types van hersen-, long-, en huidkanker. Hoe meer tumoren we kunnen identificeren die gevoelig zijn voor sertraline, hoe beter de perspectieven zijn om in de toekomst patiënten te kunnen helpen.” Het team gaat nu op zoek naar industriële partners om het onderzoek voort te zetten.

Bronnen:
https://mct.aacrjournals.org
https://nieuws.kuleuven.be

Lees ook: Veel huidkankers blijven onopgemerkt tijdens coronacrisis

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram