Wat kan je doen met de stam van bloemkool of broccoli?

123-h-bloemk-brocc-rauw-11-20.jpg

dossier

Vaak worden stengels of bladeren van een groente weggegooid hoewel ze perfect bruikbaar zijn voor een ander gerecht. Denk maar aan de stengels van bloemkool en broccoli. Het verwerken van die stelen is een perfect voorbeeld van het ‘no waste’ principe, want je kunt er allerlei gezonde en lekkere gerechten mee maken. 



Om ze klaar te maken voor je kookpot is er slechts een kleine ingreep nodig: snijd de steelaanzet (het onderste harde deel) weg en schil de stengel als het om broccoli gaat want die is vrij taai. Wat overblijft is perfect geschikt als ingrediënt voor een (restjes)soep of als basis voor een puree of dipsaus. Nog enkele suggesties van de chef:




  • Broccolirijst of bloemkoolrijst: Maal de stam fijn in een keukenrobot of met een grove rasp en maak er zo een rijstvariant van. Zo heb je onmiddellijk minder koolhydraten en meer groente binnen. De rijst smaakt bovendien lekker rauw én warm. 

  • Pesto: Snijd de stam in stukken en kook ze gaar zodat je ze kan pureren met een staafmixer. Een beetje bijkruiden en je hebt een heerlijke pesto klaar. Probeer bijvoorbeeld eens zalm uit de oven met broccolipesto erbij.

  • Pizzabodem van bloemkool of broccoli: Snijd de broccolistam in kleine stukjes en pulseer ze tot rijstkorrels. Verhit vervolgens wat olijfolie in een pan en bak de gemalen groentjes gedurende 5 minuten gaar, of totdat het vocht is verdwenen. Laat afkoelen en voeg daarna een ei, wat geraspte kaas, knoflookpoeder en Italiaanse kruiden toe aan het mengsel. Leg dan bakpapier op een bakplaat en verdeel het mengsel gelijkmatig over het papier. Druk goed aan om ervoor te zorgen dat de bodem stevig wordt, en bak gedurende 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius, of totdat hij goudbruin en knapperig is geworden. Haal de bodem uit de oven en voeg naar keuze je favoriete toppings toe, zoals tomatensaus, kaas, groenten of vleeswaren. Bak de pizza nog eens 10-15 minuten tot alle toppings gaar zijn.


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram