Hoe werkt de corona tracking app en wat met onze privacy?

Screenshot_coronalert_app_contacttracing_2020.JPG

nieuws De contact tracing app, die de verspreiding van corona moet tegengaan, wordt momenteel getest door 10.000 gebruikers. 

“We hebben ervoor gekozen, om net zoals in Nederland, de app niet meteen voor het hele land beschikbaar te maken", aldus Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing. "Wij hebben de vier regio's in ons land gevraagd testpersonen door te geven. Die hebben vrijdag een link gekregen waarmee ze de app konden downloaden." In totaal zullen ze tien dagen lang de Coronalert-app uitproberen en testen op gebruiksvriendelijkheid. "Pas dan kunnen we de app uitrollen en voor elke Belg beschikbaar maken via de smartphone. Als alles dus goed gaat kunnen we de app definitief lanceren in de week van 28 september.”
Hoe werkt de app?
De gratis app registreert via bluetooth automatisch de afstand tussen jouw gsm en andere Coronalert-gebruikers en ook de duur van het contact. Zo krijg je een melding als je contact gehad hebt met een Coronalert-gebruiker die positief testte en krijgen ook zij een notificatie als jij besmet zou blijken. Dat alles uiteraard geheel anoniem en met respect voor je privacy. De app zal dus nooit vragen naar je naam, leeftijd en adres. Daarnaast zal de app nooit weten waar je bent, controleren of je je wel aan de quarantaineregels houdt of jouw gsm-nummer bewaren. 
Hoe gebeurt de tracking? 
“Voor het traceren van contacten maakt Coronalert gebruik van technologie die is ontwikkeld door Apple en Google, namelijk Exposure Notification. Dankzij Exposure Notification is je gsm in staat om anonieme codes te genereren en te delen, wanneer je in nauw contact bent met andere app-gebruikers. Deze codes worden beschermd opgeslagen op je gsm. Ze kunnen door niemand worden geraadpleegd. Na 14 dagen worden ze automatisch van je gsm gewist. Je kunt de app en alle gegevens die de app op je gsm bewaart, ook zelf verwijderen. Wanneer je maar wilt. Als je positief test op het coronavirus, krijg je de vraag om jouw anonieme code te delen”, zo staat het op de website van de app. 
  
De contact tracking app komt er als aanvulling op het telefonische contactonderzoek, dat dus verder blijft lopen. 

Bronnen:
https://coronalert.be
https://www.numerikare.be
https://covid19.apple.com
https://www.google.com

Lees ook: Onderzoek: Is het coronavirus aanwezig in sperma?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram