Tips om groente in te maken

123-h-groente-inmaak-09-20.jpg

nieuws Veel mensen hebben tegenwoordig een eigen moestuintje. Zo hebben ze ’s zomers altijd kraakverse en lekkere groente binnen handbereik. Maar spijtig genoeg spreken die heerlijke smaakbommetjes geen beurtrol met elkaar af en zijn ze ‘en masse’ tegelijkertijd rijp. Dan is het hoog tijd om de inmaakpotten boven te halen en de oogst in te slaan voor de winter.

Lees ook: De late zomer onder deksel: fruit

Er zijn verschillende manieren om voedsel lang te bewaren: diepvriezen, steriliseren, fermenteren, (zoet)zuur inmaken of pekelen met azijn, pekelen met zout, opleggen in olie, op alcohol bewaren, drogen, met suiker verwerken tot confituur/compote/gelei. De eerste methode is populair sedert de jaren 70, de andere worden al van oudsher toegepast.
Hier zoomen we wat dieper in op de bewaarmethodes van groente via (zoet)zuur inmaken met azijn, bewaren op olie, en verwerken tot confituur en chutney.

Enkele tips voor een geslaagd resultaat
  1. Steriliseer de potten of bokalen voor je ze vult, dan heb je minder kans op schimmelvorming.
    Was de potten, deksels, bokalen en rubberringen af, spoel ze en laat ze omgekeerd uitlekken op een handdoek. Steriliseer ze daarna door ze 10 minuten in kokend water te leggen of in de voorverwarmde oven op 150 °C te zetten. Je kunt ze ook steriliseren door ze afzonderlijk (zonder andere vaat) in de vaatwasser te laten draaien op het programma ‘intensief’. Deksels die niet meer goed afsluiten of die roestvlekken vertonen, gooi je best weg.
  2. Vul de recipiënten zo snel mogelijk nadat ze gesteriliseerd zijn en giet ze helemaal vol, tot aan de bovenrand. Sluit ze meteen na het vullen hermetisch af met het schroefdeksel en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Weckpotten zijn voorzien van een rubberring en speciale sluiting en mogen rechtop blijven staan.
  3. Bewaar de gevulde potten in de koelkast, in de kelder of op een andere koele plaats zodra ze zijn afgekoeld.
  4. Laat de ingemaakte groente een paar dagen (afhankelijk van de bereiding) rusten voor je ze opeet.

Lees ook: Zelf fruit en groenten inmaken? Opgelet voor botulisme!

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram